Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Tot mai mulți deținuți se plîng de condițiile inumane de detenție

23 iun. 2015,, 16:15   Societate
3136 1

Tot mai mulți deținuți se plîng de condițiile inumane de detenție
Foto: curentul.md

Numărul plîngerilor adresate Avocatului Poporului privind condițiile precare de detenție din penitenciare a crescut simțitor. În anul 2014, la oficiul instituției a fost depuse peste 100 de plîngeri, cele mai multe vizînd condițiile proaste de detenție din penitenciarele nr. 13 din Chișinău, nr. 2 (Lipcani), nr.15 (Cricova), nr. 18 (Brănești). Informația a fost prezentată astăzi de consultantul principal al Oficiului Avocatului Poporului, Gheorghe Bosîi, informează NOI.md.

În petițiile lor, deținuții s-au plîns cel mai frecvent de suprapopularea instituţiilor penitenciare, iluminarea insuficientă a spațiilor de detenție, lipsa unor condiții minime necesare pentru igiena personală. Printre alte abateri grave depistate de activiștii în domeniul drepturilor omului se numără aplicarea agresiunii fizice faţă de condamnaţi, asistența judiciară necalificată, maltratarea la primele ore ale reținerii, constrîngerea fizică sau psihică în scopul determinării de a face declarații, condiţii nesatisfăcătoare în încăperile de repartizare a hranei.

Potrivit consultanților din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, deși capacitatea maximă a Penitenciarului nr. 13 este de 800 de deţinuţi, în prezent aici se află în custodie circa 1200 de condamnaţi.

În legătură cu încălcările grave ale drepturilor omului depistate în penitenciare, ombudsmanii au înaintat 22 de avize cu recomandări de ameliorare a situației persoanelor aflate în detenție. Totodată, instituția a cerut intentarea unor proceduri penale sau disciplinare în raport cu angajații instituțiilor penitenciare care au admis abateri de la lege.

Datele Oficiului Avocatului Poporului arată că Penitenciarul nr.13 din capitală este vizat în cele mai multe condamnări ale Republicii Moldova la CEDO, pentru condiţii inumane şi degradante de detenție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?