Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE și-a lansat operațiunea navală de luptă împotriva traficului cu imigranți pe Marea Mediterană

22 iun. 2015,, 22:00   Externe
3804 3

Foto: 360tv.ru

Miniștrii de externe din țările Uniunii Europene (UE) au lansat luni o misiune navală de luptă împotriva traficului cu imigranți pe Marea Mediterană, care va fi limitată într-o primă etapă la o supraveghere sporită a rețelelor de traficanți, relatează AGERPRES.

Primele desfășurări de nave, submarine, avioane de patrulare și drone europene sunt așteptate să aibă loc în decurs de o săptămână. Decizia a fost luată de către miniștrii de externe din UE la deschiderea reuniunii lor lunare de la Luxemburg, a indicat o purtătoare de cuvânt, citată de AFP.

Scopul misiunii, intitulată ''EU Navfor Med'', cu cartierul general la Roma, este de ''a-i ataca pe traficanți și de a le desființa modul de afaceri'', declara, potrivit DPA, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, înainte de reuniunea miniștrilor de la Luxemburg.

Uniunea Europeană se confruntă cu un aflux fără precedent de imigranți, care încearcă să ajungă pe țărmurile sudice al blocului comunitar plătind traficanți care îi îmbarcă pe nave precare și supraîncărcate. Operațiunea are trei etape. Prima ar putea începe în decurs de o săptămână și va consta în acțiuni de supraveghere maritimă și aeriană pentru a strânge informații despre activitățile traficanților. Etapele doi și trei ale operațiunii, care ar putea include capturarea sau chiar distrugerea de nave și echipamente în apele internaționale, în apele teritoriale libiene și chiar la țărm, sunt în așteptare, în timp ce UE caută să obțină sprijin din partea autorităților Libiei și un mandat de la Consiliul de Securitate al ONU. Amploarea misiunii va depinde de tipul de mandat acordat, precizează DPA.

Ideea unei astfel de misiuni s-a născut ''exact la două luni după moartea a 900'' de persoane în naufragiul unui trauler încărcat cu imigranți în largul Libiei, la jumătatea lunii aprilie, a reamintit dna Mogherini. Ea s-a declarat impresionată de ''unanimitatea și viteza'' cu care a fost pusă în practică, precizează AFP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?