Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Actionarii IUKOS au "incoltit" Rusia! Kremlinul ameninta

19 iun. 2015,, 19:00   Externe
4277 1

Foto: lenta.ru

"Cei care vor îndrăzni să aplice aceasta masura, trebuie să înţeleagă că vor exista represalii', a avertizat ministrul adjunct de externe, Vasili Nebenzia, în condiţiile în care active ale guvernului rus au fost deja îngheţate în Franţa şi în Belgia inca de acum doua saptamani

Ţările care 'se vor aventura' să îngheţe activele ruse în străinătate se expun unor 'represalii', a ameninţat Rusia, confruntată cu procedura de despăgubire pentru acţionarii gigantului petrolier Iukos, în baza unei decizii a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.

'Cei care vor îndrăzni să aplice aceasta masura, trebuie să înţeleagă că vor exista represalii', a avertizat ministrul adjunct de externe, Vasili Nebenzia, Active ale guvernului rus au fost deja îngheţate în Franţa, Belgia si Austria si, potrivit agentiilor de presa, se pregatest si alte state, inclusiv SUA, sa le urmeze exemplul.

Pozitia Moscovei a ramas insa inflexibila, seful diplomatiei de la Kremlin, Serghei Lavrov a subliniind, la rândul său, că, 'inevitabil', răspunsul Rusiei să fie unul de 'reciprocitate'.

Rusia a exclus deja orice compensaţii, contestând fundamentarea deciziei Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a condamnat în iulie 2014 statul rus la plata unor despăgubiri de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 37 de miliarde de euro) pentru acţionarii grupului petrolier Iukos, dezmembrat în anii 2000, după un proces considerat a fi orchestrat de către Kremlin.

Printre altele, in Belgia au fost inghetate conturile ambasadei Rusiei şi ale reprezentanţelor sale permanente la UE şi NATO din Bruxelles, in cazul Frantei fiind vorba de conturile a 40 de bănci, 'active guvernamentale şi non-diplomatice', dar si punerea sub sechestru a 'opt sau nouă imobile', potrivit precizarilor oferite de Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care reprezinta interesele Iukos.

Cea mai mare parte a Iukos a fost vândută grupului petrolier Rosneft, actor de talie modestă pentru sector în epocă, devenit principalul producător mondial printre societăţile cotate. Curtea de Arbitraj de la Haga a concluzionat că dezmembrarea Iukos, apoi întemniţarea oligarhului Mihail Hodorkovski, un opozant al Kremlinului, au fost orchestrate din motive politice.
.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?