X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Care este taxa pentru un loc de veci într-un cimitir din Capitală

19 iun. 2015,, 10:00   Societate
3151 2
Услуга могильщиков на кладбище подорожает
Foto: corruptia.org
Moartea devine un lux în Moldova. Taxa pentru săparea unui loc de veci în Chişinău s-a dublat și depășește 1.000 de lei. Responsabilii de la Servicii Funerare spun că scumpirea are la bază o decizie a Guvernului privind majorarea salariilor groparilor.

Vladimir Gâncota lucrează în calitate de gropar la cimitirul "Sfântul Lazăr" din Capitală de mai bine de 30 de ani. El câştigă aproape 4.000 de lei lunar, bani care, spune el, nu-i ajung să-şi asigure existenţa: "Uneori e greu, alteori e ușor. Dar mai mult e greu. Plouă, ninge, pământul e înghețat, dar trebuie să lucrezi".

De 11 ani, bărbatul lucrează cot la cot cu fiul său, Vasile. Lunar, un gropar din cei 22 care lucrează la cimitir, sapă în medie, 250 de gropi:

"Fizic lucrăm. E greu, nu-i ușor. La pământ nu-i așa ușor de lucrat. Salariul e cam mic, dar de lucrat trebuie."

De 10 ani, salariile groparilor nu au mai fost majorate. În acest condiţii, reprezentanții Combinatului Servicii Funerare au decis să ridice prețul pentru săparea unei gropi de la 486 de lei la 1100 de lei.

"Noi fiind o întreprindere cu statut de autogestiune care oferim servicii funerare și suntem datori să majorăm salariul muncitorilor, se pune întrebarea de unde vine acoperirea financiară: din serviciile acordate", a spus șefa Combinatului Servicii Funerare Chişinău, Ludmila Boțan.

Scumpirea i-a revoltat pe locuitorii Capitalei.

Un loc de veci în cimitirul "Sf. Lazăr" costă 2.500 de lei, iar taxa pentru înmormântare este de 1.000 de lei.
0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?