X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Costul violenţelor din lume a ajuns la un record de 14,3 trilioane de dolari în 2014

19 iun. 2015,, 03:00   Externe
3899 0

Foto: podrobnosti.ua

Costul violenţelor din lume a ajuns la un record de 14,3 trilioane de dolari în 2014, echivalentul economiilor cumulate ale Braziliei, Canadei, Franţei, Germaniei, Spaniei şi Marii Britanii, arată un raport privind securitatea globală publicat miercuri, relatează Reuters, în pagina electronică, conform Mediafax.

Diviziunea între regiunile paşnice şi regiunile mai puţin paşnice s-a accentuat, multe ţări africane şi din Orientul Mijlociu plonjând în violenţă, potrivit cercetării efectuate de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP), cu sediul în Australia.

Siria este ţara cel mai puţin paşnică în Indexul Global al Păcii din 2015, în timp ce Libia s-a confruntat cu cea mai gravă deteriorare. Islanda a rămas cea mai paşnică.

"Costul (violenţei) a fost în mare parte asociat cu creşterea numărului de victime în conflicte, cu consecinţele economice în desfăşurare ale conflictelor în ţările în care s-au produs şi creşterea costurilor asociate cu persoanele strămutate", a declarat fondatorul IEP Steve Killelea pentru Thomson Reuters Foundation, într-un interviu telefonic de la Londra. Costul susţinerii refugiaţilor şi persoanelor deplasate la nivel intern a crescut cu 267 la sută faţă de 2008 la 128 de miliarde de dolari, în timp ce numărul persoanelor strămutate a ajuns la 50 de milioane, cel mai ridicat nivel de la Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, cheltuielile legate de armată, forţele de poliţie şi combaterea criminalităţii au cel mai mare impact asupra costurilor, reprezentând peste 68 la sută din total, susţine studiul. În pofida conflictului din Ucraina, Europa continuă să fie o zonă paşnică, unde rata criminalităţii descreşte. Dar Irakul, Siria, Nigeria, Sudanul de Sud şi Republica Centrafricană au devenit mai violente decât în urmă cu un an, potrivit indexului celor 162 de state. Intensitatea conflictului a crescut dramatic, afirmă studiul, numărul persoanelor ucise crescând la 180.000 de la 49.000 în 2010.

Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt regiunile lumii cele mai violente, depăşind Asia de Sud, care s-a clasat pe ultimul loc în 2013. Studiul arată că Guineea Bissau, Coasta de Fildeş, Egipt şi Benin sunt văzute ca fiind ţările cu cele mai mari progrese în vederea păcii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?