X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

5.000 de participanți la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

18 iun. 2015,, 21:30   Externe
2743 0

Foto: lenta.ru

Rusia a inaugurat joi Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, cea mai mare reuniune de acest fel din țară, în condițiile în care țara este supusă, de circa un an, sancțiunilor impuse de Occident pentru rolul său în criza ucraineană, sancțiuni ce ar putea fi extinse, informează agenția EFE.

'Rusia apreciază atitudinea partenerilor străini care au venit la Sankt Petersburg și au demonstrat că își urmăresc propriile interese mai mult decât liniile politice directoare', a afirmat vicepremierul rus Serghei Prihodko, la deschiderea reuniunii la care participă circa 5.000 de oameni de afaceri.

'Pentru noi este, în mod special, important că, în pofida intențiilor de izolare a Rusiei și a sancțiunilor impuse de o serie de state, la forum sunt mai mulți participanți decât la ediția de anul trecut', a adăugat oficialul rus. Economia rusă, fără îndoială, a suferit impactul sancțiunilor internaționale iar criza economică, acutizată de scăderea prețurilor la petrol, va continua, după cum a subliniat fostul ministru de Finanțe, Alexei Kudrin.

'Rusia este în mijlocul furtunii', a spus Kudrin, care a avertizat că rezultatele economice din primul trimestru al acestui an, mai bune decât de estimase, nu trebuie să aducă dezamăgire. Potrivit lui Kudrin, principalele riscuri pentru economia rusă derivă din incertitudinile privind caracterul pe care îl va avea dezvoltarea relațiilor Rusiei cu Occidentul, marcate în prezent de războiul sancțiunilor.

'Nu este adevărat că ne-am întors spre Orient', a spus vicepremierul rus Igor Șuvalov, care a subliniat că Rusia vrea să coopereze cu țările orientale în același fel ca și cu Occidentul. El a explicat că este vorba doar despre un proces de diversificare, precum acela la care a apelat Europa în privința surselor de aprovizionare cu hidrocarburi. Miercuri, țările din UE au decis să extindă cu șase luni actualele sancțiuni economice impuse Rusiei, până la finele lui ianuarie 2016, conform unor surse diplomatice europene.

Decizia formală urmează a fi adoptată de miniștrii de Externe la Consiliul ce va avea loc luni, la Luxemburg. Vicepreședintele băncii ruse VEB, Andrei Klepach, a afirmat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea fi prelungite mai mult de șase luni.

'Nu cred că sancțiunile vor fi extinse jumătate de an, ci mult mai mult', le-a declarat el jurnaliștilor la forum. Consilierul prezidențial rus Andrei Belousov a avertizat că Rusia 'nu exclude' o prelungire a sancțiunilor, dacă Uniunea Europeană decide extinderea sancțiunilor economice împotriva țării.

'Vom vedea ce decizii vor fi luate și vom acționa conform propriilor interese', a spus Belosov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?