Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Zeci de oameni astăzi salvează vieți prin donări de sînge (VIDEO)

18 iun. 2015,, 13:00   Societate
2903 0

Zeci de oameni astăzi salvează vieți prin donări de sînge (VIDEO)
Foto : noi.md

Astăzi, 18 iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sînge, cu genericul „Mulțumesc pentru salvarea vieții mele”, informează NOI.md.

Zeci de oameni au făcut coadă, din primele ore ale zilei, la cele cinci puncte mobile de colectare a sîngelui amenajate în capitală. Printre aceștia se numără donatori sistematici, dar se întîlnesc și persoane care donează pentru prima dată în viața lor.

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui (CNTS) susține că populația Republicii Moldova este foarte receptivă și pe parcursul întregului an, și nu doar în Ziua Donatorului. „Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza populația și de a promova donarea de sînge voluntară și neremunerată. De fapt, în Republica Moldova toată donarea de sînge este neremunerată”.

Svetlana Cebotari susține că CNTS nu se confruntă cu problema lipsei de sînge. „Rezervele de sînge și produse sanguine sînt suficiente. Anual se estimează necesitățile de circa 80 de mii de donări”. De la fiecare persoană se colectează o cantitate de 450 de mililitri de sînge”, a spus directoarea Centrului de Transfuzie.

Potențialii donatori trebuie să întrunească unele condiții: să fie de o vîrstă cuprinsă între 18 și 60 de ani, să aibă o stare de sănătate bună și o masă corporală mai mare de 50 kg și să aibă cu sine buletinul de identitate. Procedura începe cu înregistrarea donatorului, consilierea predonare, unde împreună cu medicul se stabilește dacă persoana întrunește toate criteriile de eligibilitate pentru donare și se fixează de comun acord cantitatea de sînge ce urmează să fie donată. După aceasta are loc donarea propriu zisă, care durează 10-12 min. Ulterior donatorul primește sucuri, lichide, mulțumiri din partea personalului medical și două zile libere.

Ministrul Sănătății, Mircea Buga, prezent la eveniment, a menționat: „Din fericire, mulți dintre conaționalii noștri s-au pătruns de acest spirit. Astfel datele statistice arată că în prezent, în Moldova, sînt 32 de mii de donatori sistematici”.

În timp ce reprezentanții CNTS susțin că au rezerve suficiente de sînge, ministrul a subliniat că cantitatea de sînge colectat acoperă mai puțin de jumătate din necesitățile sistemului de sănătate, deși numărul donatorilor a crescut cu zece la sută comparativ cu anul trecut.

Donatorii au avut parte de surprize din partea partenerilor evenimentului, dar și de un concert susținut de interpreți autohtoni, printre care formația „Catharsis”, interpreții Laurențiu Popescu, Vitalie Dani, Serj Kuzencoff, Georgeta Voinovan.

Punctele de colectare vor fi deschise pînă la ora 15.00.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?