Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministrul de externe al României a vizitat Găgăuzia

18 iun. 2015,, 09:45   Societate
2524 0
Глава МИДа Румынии открыл информационный центр в Комратском университете
Foto: point.md
Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a vizitat miercuri Găgăuzia, unde s-a întrunit cu başcanul Irina Vlah. Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al autonomiei, împreună cu ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, diplomatul român a participat la deschiderea Centrului de Informare al României la Universitatea din Comrat.

Vlah a subliniat că conducerea autonomiei este deschisă pentru cooperare constructivă cu autorităţile centrale ale Moldovei şi partenerii externi ai ţării, indicînd o serie de probleme importante ce pot fi rezolvate prin interacţiunea strînsă cu partea românească. "Pentru noi este foarte importantă rezolvarea problemei studierii limbii române în Găgăuzia. Faptul că astăzi se deschide Centrul de Informare al României la Universitatea din Comrat este un pas mare în acest sens", a menţionat ea.

De asemenea, Vlah a exprimat disponibilitatea conducerii autonomiei de a stabili cooperare regională.

"Anul trecut, Moldovei i-au fost oferite autobuze şcolare. O parte dintre acestea a fost repartizată în şcolile din Găgăuzia. Dacă aceste proiecte vor continua, atunci acest fapt va influenţa pozitiv sprijinirea sistemului nostru de învăţămînt", a menţionat başcanul.

Aurescu a menţionat că aceasta este prima sa vizită în Găgăuzia.

"Mă bucur că se deschide un centru de informare la Comrat. Acest centru va contribui ca în Găgăuzia să se afle mai multe despre România şi în România despre Găgăuzia. Anul trecut au fost acordați 23 de milioane de euro pentru reabilitarea grădiniţelor din Moldova. Ştiu că o parte dintre aceşti bani au fost acordaţi instituţiilor preşcolare din Găgăuzia. De asemenea, şase dintre cele 100 de autobuze şcolare au fost repartizate în Găgăuzia", a menţionat ministrul.

Ministrul a subliniat că România, de asemenea, a participat la utilizarea pesticidelor expirate depozitate în Găgăuzia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?