X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova și Turcia introduc regim de comerț liber

17 iun. 2015,, 15:15   Economie
3881 0

Молдова и Турция вводят режим свободной торговли
Foto: ipn.md

Guvernul Republicii Moldova a aprobat ratificarea Acordului de comerț liber cu Turcia, care a fost semnat pe 11 septembrie 2014 la Chișinău, notează NOI.md. Documentul prevede liberalizarea comerțului dintre Moldova și Turcia pe circa 9 mii de poziții tarifare. Totodată, pentru protecția producătorilor moldoveni sînt prevăzute perioade de trecere de 3-7 ani pentru mai multe grupuri de mărfuri industriale: articole din plastic, covoare, mobilă, încălțăminte, textile, unele materiale de construcții etc.

Pentru producția agricolă au fost stabilite cote reciproce. Astfel, agenții economici din Moldova vor putea exporta în regim liberalizat în Turcia, în limita cotelor stabilite, circa 30 de tipuri de mărfuri, inclusiv zahăr, cerealiere, vin, fructe, legume, produse lactate, țigări etc. Sub incidența acordului nu vor cădea carnea, strugurii, ouăle etc.

Totodată, documentul stipulează posibilitatea prelucrării materiei prime turcești importate în Moldova, care după prelucrare va putea obține certificate moldovenești și va putea fi exportată în alte țări, inclusiv din UE.

Acordul de liber schimb dintre Moldova și Turcia are ca scop creșterea exportului reciproc, sporirea investițiilor și consolidarea relațiilor comercial-economice bilaterale. Turcia este un partener economic important pentru Moldova, iar investițiile turcești în comerț, industrie și construcții joacă un rol considerabil în economia țării noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?