X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Fructele moldovenești vor apărea în cele mai mari rețele de comerț din Italia

17 iun. 2015,, 11:30   Business
3712 2
Молдавские фрукты появятся в крупнейших торговых сетях Италии
Foto: moldovenii.md
Camera de Comerț și Industrie (CCI) din Republica Moldova invită producătorii de fructe și legume din țara noastră să prezinte oferte comerciale pentru a le promova distribuitorilor din Italia. În special, aceștia sînt interesați de nuci, fructe uscate, pere, prune și gutui din Republica Moldova, notează NOI.md.

Potrivit CCI, înțelegerea de a colecta oferte comerciale și a le promova pe piața italiană a fost atinsă în cadrul misiunii de afaceri în Italia, organizată de CCI pentru un grup de companii din sectorul agroindustrial și cel de textile. Misiunea a fost organizată cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie din Milano și a Camerei de Comerț moldo-italiene, cu suportul financiar al proiectelor „East Invest„ al Eurochambers și „DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților operatorilor economici”.

În cadrul misiunii de afaceri antreprenorii din Moldova a vizitat, la Milano, cel mai mare centru comercial angro de fructe și legume din Italia, „Orto Mercato”, unde a avut întrevederi cu un șir de companii membre ale consorțiului. Acesta are 115 companii membre, cu un rulaj de peste un miliard de euro și vinde fructe și legume angro în întreaga lume, de aici aprovizionându-se atît rețele comerciale internaționale, cît și restaurante sau hoteluri de lux din Europa, China și Japonia. Potrivit reprezentanților consorțiului, este important ca toate produsele să fie certificate, fiind importantă și perioada în care acestea sînt livrate, deoarece prețurile variază în funcție de oferta disponibilă pe piață.

La Milano companiile moldovenești au avut o sesiune de întrevederi cu reprezentanți ai două rețele comerciale internaționale – „Auchan” și „Il Gigante”, cu care au discutat oportunitățile de livrare a produselor din Moldova. Producătorii moldoveni au prezentat mostre de produse și oferte de preț, urmînd să continue negocierile pentru semnarea contractelor.

Conform înțelegerilor cu partenerii italieni, CCI din Moldova va colecta oferte comerciale de la companiile membre pentru a le transmite distribuitorilor italieni, dar și a le plasa în Bursa de mărfuri online, gestionată de Camera de Comerț, Industrie, Manufacturi și Agricultură a Italiei. Bursa are un rulaj lunar de peste 50 de milioane de euro și acceptă oferte comerciale plasate direct sau prin intermediul unor agenți comerciali.

În cadrul misiunii, reprezentanții CCI din Moldova și operatorii economici s-au familiarizat cu activitatea Centrului Experimental pentru Industria de Conserve Alimentare, cu statut de laborator european, al cărui fondator este Camera de Comerț și Industrie din Parma. Oamenii de afaceri din Moldova au vizitat consorțiul „CREDEM Magazzini generali tagliate”, care reunește sub brandul „Parmigiano Reggiano” circa 350 de producători de parmezan, cu o capitalizare bursieră de două miliarde de euro. Totodată, oamenii de afaceri din Moldova au avut ocazia de a studia modul de constituire și funcționare a cooperativelor de producție, formă de organizare juridică foarte răspîndită în Italia. În opinia președintelui CCI din Moldova, Valeriu Lazăr, asocierea producătorilor este un trend foarte actual și în Republica Moldova. „Prin asociere producătorii își măresc volumele de marfă și, respectiv, crește capacitatea de negociere cu rețelele comerciale internaționale”.

Printre alte întreprinderi vizitate de antreprenorii moldoveni la Parma și Bologna se numără producători de prosciutto, o fabrică de ulei, producători de utilaje pentru apicultura, brokeri de cereale, distribuitori de fructe și legume, dar și întreprinderi textile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?