Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Dezastru în Criuleni

17 iun. 2015,, 09:35   Societate
2878 0

Foto: dse.md

Zeci de gospodării au fost inundate în raionul Criuleni, în urma ploii de ieri.Apele au ajuns în beciuri şi grădini, au distrus recolta şi au ucis zeci de păsări domestice. Oamenii se plîng că este pentru a doua oară în doar zece zile cînd se pomenesc în această situaţie.

În satul Măgdăceşti au fost inundate nouă gospodării şi un restaurant. Peste 30 de salvatori au lucrat aproape zece ore, pînă după miezul nopţii, pentru a pompa apa din beciuri și subsoluri.

"Salvatorii au fost apelați în jurul orelor 18:00. Au fost inundate nouă gospodării din localitatea Măgdăcești. Apa practic a intrat în sala de nunți. Mobila nu este afectată", a spus șeful Direcției Municipale a Situațiilor Excepționale, Vitalie Grabovschi.

Oamenii spun că totul a fost inundat în doar zece minute:

"Rîpa plină și plus deasupra rîpei venea la vreo jumătate de metru. În două săptămîni e a doua oară. Ne-a înecat și după cum vedeți, mîl, apă, fîntîna plină, beci plin, mai nu a intrat în casă. Nevoi, probleme. Grădina e înnămolită toată".

"S-a acumulat apă de vreo jumătate de metru, pînă la genunchi. Am avut puţină pagubă, niște aparatură electrică care era pusă aici, în subsol și nu știu ce o să facem cu dînsa".

Locuitorii mai spun că vor cere ajutor de la autorităţi.

"Cînd vin apele mari din partea satelor vecine se strîng în regiunea noastră. Dacă să socotim că săptămîna trecută noi am mai avut o inundație din ceea ce a rămas s-a pierdut tot", a zis un locuitor al satului Măgdăceşti.

Şi în satul Hîrtopul Mare apele au provocat distrugeri. Mai multe gospodării au fost inundate, iar oamenii spun că este din cauza unui canal de scurgere care nu a fost curăţat de mai mulţi ani:

"Din nou am răsădit roşii, ardei. Apa mi-a luat şi puii, deja cîți, o să-i număr și o să văd".

"Iată așa mergea apa de mare, la un metru apa era. Aici am avut ardei graşi, am avut ardei, eu răsădesc deja a patra oară, tot se spală".

Localnicii mai spun că pagubele se ridică la mii de lei. Unii se plîng că nici apa din fîntîni nu mai este bună de băut.

"Cînd a venit a plouat, a intrat apa în ea, am curățit-o după ce a plouat acum o săptămînă și acum iar, uitați-vă ce apă. Iar trebuie să o spăl, să o dau cu clor, trebuie oameni, trebuie muncă că nu poți lua apă de aici", a spus un bărbat.

Serviciul Hidrometeorologioc de Stat a instituit pentru marți și miercuri avertizarea cod galben de vijelie, grindină și scădere bruscă a temperaturilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?