X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Guvernul Gavrilița la raport: „Un an de guvernare solidară cu oamenii” (LIVE TEXT)

8 aug. 2022,, 07:20 (reactualizat 8 aug. 2022,, 11:00)   Politică
5938 0

12:15 // Nosatîi: Ministerul Apărării a depus eforturi considerabile pentru modernizarea capacității de apărare.

Am continuat procesul de reorganizarea a Armatei Naționale.

12:00 // Rodica Iordanov, secretar de sta tîn Ministerul mediului: După o pauză de 2 ani a avut loc ședința dintre Ucriana și Moldova privind starea rîului Nistru.

În baza dialogului constructiv s-a reușit de aprobat studiul de fezabilitate pentru construcția stației de epurare a apelor reziduale din Soroca.

A fost finalizat studiul de impact și de mediu în privind Complexul Hidroenergetic Nistrean. Acum avem mai multe argumente și s-a ajuns la un compromis în discuțiile cu partea ucraineană. Iar acum cînd nivelul rîului Nistru suferă din cauza secetei, partea ucraineană respectă volumul debitului de apă impus de R.Moldova.


11:50 // Bolea: Am tras concluzia că anii în agricultură se împart în ani grei și în ani foarte grei. Am decis să punem accentul în primul rînd pe om și nu neapărat să vorbim despre tractoare și livezi.

Am crescut în acest an fondul de subvenționare în agricultură cu 60%, acest ajutor financiar este foarte important pentru agricultori. 65% din motorina importantă este cumpărată de agricultori și în acest caz guvernul a venit cu subvenții.

Pe platforma ministerului se monitorizează atent stocurile noastre la produsele alimentare.

11:38 // Prodan: La inițiativa tinerilor deputați din parlamentul RM a fost modificată legea culturii. Toți tinrii care împlinesc 18 ani vor putea primi un voucher cultural în valoare de 1000 de lei care îl vor putea folosi timp de un an. Sîntem în prim proces de identificare a mecanismului de oferire a acestui voucher cultural chiar în proces digital. În acest an deja sînt prevăzute 10 milioane de lei în bugetul ministerului.

În sfîrșit după atîțea ani am introdus noțiunea de Casă de cultură în legea culturii. Vizitînd regiunile s-a remarcat un singur lucru - restabilirea conexiunii cu Ministerul Culturii.

A fost modificat regulamentul de finanțare a proiectelor cinematografice, în acest sens avem un număr excepțional de proiecte care au aplicat la concursul cinematografic.

Anul acesta pentru prima dată statul vine cu un program de susținere a produselor noi. În buget pentru acest lucru au fost prevăzuți 15 milioane de lei.

Nici pe o clipă nu am scăpat din vedere construirea unei noi Filarmonici în Chișinău. Vom anunța un concurs de idei personal, în septmbrie - dar cel mai important lucru vom constitui un consiliu mandatar nu doar pentru mediatizarea concursului ci pentru a ne pune în contact cu oamenii de afaceri, cu birourile arhitecturale din toată lumea pentru ca să participe cît mai mulți arhitecți internațional. Ne dorim ca acest proiect să fie unul de suflet al acestui popor. Ne dorim să construim o bijuterie în Europa de Este.

11:35 // Spatari despre compensațiile la facturile de gaz și încălzire: Vom lansa o platformă online unde vor introduce datele despre familie, componența, iar în funcție de datele de care vom dispune vom oferi compensații direct în factură la fel cum am făcuto anul trecut. Oamenii nu trebuie să își facă griji, de compensații se vor bucura majoritatea populației.

11:22 // Spătari: În domeniilor pensiilor pensia minimă a crescut cu 92%, am modificat mecanismul de indexare a pensiilor. Pensia medie a crescut cu peste aproape 40 de procente.

Am crescut alocațiile pentru veterani și alte domenii sociale. Salariul minim garantat a crescut pînă la 3500 de lei. Toți acești pași ne permit să avem un singur salariu minim pe țară.

Am lansat campania ”Teecem pe alb” pentru a combate fenomenul salarizării în plic. Pentru a stimula angajarea am revizuit sistemul de ajutor social.

Am atras și am distribuit ajutoare umanitare. Pentru prima dată în ultimii ani s-au născut mai mulți copii cu peste 1%. Oamenii își recapătă încetul cu încetul în viitor și încep să facă copii.

11:10 // Topală: Chiar dacă eram în plină pandemie, noi am reușit să menținem prezența fizică în școli, am avut doar două săptămîni de învîțămînt online, dar eram mult mai pregătiți și mai dotați pentru acest lucru. Am desfășurat toate olimpiadele școlare. Am asigurat accesul copiilor refugiaților în școli și grădinițe.

Am dat startul consolidării sistemului de învîțămînt superior din țara noastră. Este prima reformă prin care nu vrem să economisim bani dar dimpotrivă să facem sistemul superior de învîțămînt mai bun.

Admiterea din acest este una mult mai bună. Ne bucurăm că specialitățile viitorului s-au bucurat de o mare popularitate. Interesul tinerilor de a îmbrățișa specialități noi s-a bucurat de o mare atenție.

10:50 // Nemerenco: Cînd am venit la guvernare sistemul de sănătate era cel mai obosit deoarece avea în spate aproape un an jumate de pandemie. Pentru începeut am completat componența nominală a Comisiei pentru situații excepționale.

Am creat un serviciu de monitorizare la distanță a pacienților cu COVID-19. Am realizat un șir de campanii de mobilizare și monitorizare a epidemiei COVID-19.

Am putut achita toate datoriile pentru personalul medical care s-a infectat la locul de muncă.

Chiar din toamnă am actualizat, la o distanță de 10 ani, lista medicamentelor esențiale și am putut astfel să o utilizăm la achiziția de medicamente. Am extins lista medicamentelor compensate și am schimbat metoda de compensare a medicamentelor. Acest mecanism care este aplicat în toate țările UE permite economisirea resurselor financiare.

10:34 // Gavrilița: Cetățenii au dubii, sînt personaje care ies în spațiul public și spun că aceste dosare sînt politice.

Litvinenco: Toți cei care au chitanțe la salariu și la alte averi obținute pot veni și să își justifice averile. Pedepsirea unui hoț nu înseamnă dosar politic ci înseamnă o politică a statului pentru a obține dreptate pentru oameni așa cum am promis în cadrul campaniei electorale.

Gavrilița: Oamenii așteaptă schimbări și în restul sistemului pentru că continuă să sufere din cauza sistemului. De ce ne mișcăm aît de încet?

Litvinenco: Noi trebuie să asigurăm că la finalul mandatului sistemul va fi unul curățat. Sistemul de curățare este unul mult mai curat. Mergem cu curățarea sistemului de sus în jos.

Gavriliță cere lui Litvinenco să fie cît mai curînd reconstrucția penitenciarului 13 și pedepsirea judecătorilor condamnați la CEDO.

Litvinenco: Aveem ca priorități în luna septembrie să avem o decizie pentru a avea o finalitate și aici. Pentru a avea la final de an construit acel penitenciar.

10:27 // Litvinenco: Multe s-au făcut dar și mai multe urmează să fie făcute. Am avut o situație cînd sistemul judecătoresc erau sub controlul oligarhilor, cam toți hoții erau eliberați pe bandă rulantă, unii chiar în perioada în care noi formal am preluat guvernarea. În această perioadă am oferit independență procuratorii și sistemului judecătoresc. Sînt investigați exponenții clanurilor oligarhice și a grupărilor criminale.

Am pornit procesul de curățare a sistemului judecătoresc. Pe baza modificărilor legislative s-a reușit alegerea unui nou procuror șef la Procuratura Anticorupție cu experiență în SUA.

A fost adoptată legea care îmbunătățește legea pentru recuperarea și sechestrarea bunurilor obținute prin acte de corupție. Fiecare cetățean al RM, eu vreau ca să avem finalitate pe aceste investigații inițiate. Cei care au furat mult de la oameni să ajungă în închisoare, iar bunurile lor să fie sechestrate și să fie transmise statului.

10:12 // Gaibu: 2022 a înregistrat o creștere de 1,1 % față de aceiași perioadă din 2021, în pofida crizelor cu care se confruntă țara noastră.

Numărul populației ocupate în trimestrul I s-a majorat cu peste 30 de mii de persoane. Au fost simplificate procedurile de trecere a frontiere pentru unele produse.

Au fost revizuite programele existente și au fost lansate programe noi. Mîine lansăm programul de retehnologizare.

A fost elaborat proiectul de competitivitate pentru companiile mici și mijlocii.

Am pregătit pachetul ecomerț.

A fost negociat cu UE cotei de export a 7 produse.

10:07 // Cum au evoluat indicatorii ordinii publice?

Revenco: Chiar dacă am fost prinși în exercițiul amplu de gestionare a consecințelor războiului din Ucraina, a fost în egală măsură important să asigure comunități în siguranță. Chiar dacă au existat factori care ar fi putut influența creșterea criminalității, nu s-a înregistrat o creștere esențială a ratei infracționalității. Cazurile grave și deosebit de grave sînt descoperite, iar înfăptuitorii au fost arestați și își ispășesc deja pedepsele. Chiar dacă ne confruntăm cu foarte multe crize, noi punem bazele de transformare pe termen lung.

Aceste crize în lanț ne-au deplasat un pic agenda de dezvoltare. Deja în această toamnă voi pune pe masa dumneavoastră planul de dezvoltare pe termen lung a MAI.

09:55 // Revenco: În ciuda provocărilor am asigurat un climat de pace și de securitate publică. MAI a fost implicat activ și plenar în acțiuni cu care nu ne-am confruntat pînă acum.

Am reușit să ieșim în primă fază de criză a refugiaților. Am asigurat protecție pentru mai bine de jumătate de milioan de refugiați. Am reușit să punem în funcțiune un centru de apel a Biroului migrație și azil. Am creat culuare rapide de tranzit între Ucraina și România, am reușit să trecem peste criza transportului de mărfuri de la frontieră. Am început să construim și poduri, deja sînt lansate negocieri pentru a deschide noi puncte de trecere a frontiere de stat între noi și România.

Am lansat un Hub de securitate internă aici la Chișinău, am semnat în timp record acordul cu Frontex. Aceste crize ne arată că vom putea față acestor provocări dacă ne unim eforturile cu partenerii din spațiul UE.

Cetățenii sînt mai siguri în trafic, am extins sistemul național de monitorizare video a traficului rutier, asta ne-a permis să reducem numărul de accidente cu decese cu pînă la 5%.

În curînd cetățenii aflați peste hotare vor putea solicita eliberarea cazierului direct la domiciliu.

Sîntem mai apărați de dezastre și incendii, reacționam mmult mai repede în situații de incendii (media constituie 18 min 40 de secunde).

09:45 // Țurcanu: În două etape am reușit să ieftinim o serie de servicii publice, circa 20 de servicii. Aceste optimizări de costuri au venit din cauza că au fost oprite mai mutle scheme de corupție cu implicarea unor companii căpușe. Unele servicii sînt prestate chiar în mod gratuit.

Au fost întreprinse o serie de măsuri ca serviciile prestate online să fie și ele mai ieftine și mai atractive, ele în prezent sînt cu 20 la sută mai ieftine.

Am lansat programul guvernamntar Mdeliver, cu livrarea documentelor la ușa casei. Am început eliberarea semnăturii electronice care este eliberată deja pe 5 ani, dar nu pe doi ani cum era anterior. În curînd va fi lansată si o nouă semnătură mobilă. Am semnat un acord de colaborare pe domeniul digitalizării cu guvernul României.

Pentru prima dată a fost elaborată o lege a serviciilor publice.

09:40 // Gavrilița: Care este situația de acolo?

Serebrian: S-au atestat anumite probleme mai ales închiderea tronsonului frontierei moldo-ucrainene. Am evaluat recent fluxul de bunuri care vine spre regiunea transnistreană și nu puteam vorbi despre un dezastru umanitar. Facem tot posibilul să aud dolianțele oamenilor care sînt cetățenii noștri și să îi ajutăm să depășească crizele cu care se confruntă.

09:36 // Oleg Serebrian: Pe parcursul acestui an s-a asigurat o dinamică continuă în procesul de negocieri cu Transnistria, au avut loc 13 ședințe. Sau produs în pofida contestărilor care apar în spațiul public, 350 mii de locuitori din stînga nistrului sînt cetățeni ai RM, iar procesul de redobîndire s-a întețit în ultimul timp. Peste 2000 de companii din stînga nistrului sînt înregistrate în RM, economia de pe cele două ramuri ale Nistrului este mult mai integrată.

Peste 70% din comerțul regiunii este cu UE, inclusiv cu România. Peste 30 milioane de lei au fost alocate pentru proiecte de edificare a încrederii. Grupele sectriale de lucru în pofida problemelor care le avem au interacționat foarte bine.

Persistă foarte multe temeri, noi facem tot posibilul ca țara să rămînă într-o stare de stabilitate, de liniște. Repet fac tot posibilul ca dialogul să fie menținut.

09:35 // Gavrilița: Oamenii sînt foarte preocupați de iarna care vine, dar în spațiul public sînt foarte multe manipulări. De ce în condițiile în care noi avem un contract pe 5 ani noi avem nevoie de un astfel de scenariu? Vor fi trecute școlile pe online?

Spînu: Acest guvern este corect și sincer față de cetățeni, noi am ieșit cu acest program nu pentru a speria, nu pentru a crea panică, dar pentru a fi pregătiți. Noi vedem că consumatorul (Gazprom) deja a sistat sau a redus livrarea de gaze. Eu cred că este de bun simț și corect ca noi să avem acest plan de contingență indiferent de ce ne așteaptă în viitor. În perioada următoare și deja s-a anunțat planul referitor la acordarea sprijinului pentru cetățenii care se încălzesc cu lemn, la învățămîntul online- nimeni nu își dorește ca să se treacă la învățămîntul online. Toți copii vor merge la școală, deasemene credem că și în noiembrie vom face la fel, s-ar putea să apară o situație de criză. Mergem cu acest plan doar pentru a asigura cetățenii că crizele vor fi rezolvate.

Gavrilița: Va fi în caz de strictă necesitate, doar în acele școli unde nu există alternativă. O facem doar pentru a preveni și a fi pregătiți.

09:20 // Andrei Spînu: În sfîrșit se lucrează pe strategia energetică 2050, în toamnă vom avea un prim concept. Un alt element important, noi ne dorim diversificare, sîntem o țară care nu trebuie să depindă doar de o sursă.

Vom implementa pe deplinătate pachetul 3 energetic. Am demarat construcția la linia electrică aeriată Vulcănești - Chișinău. RM este conectată la rețeaua continentală energetică ENTSO-e. Avem disponibile 24 de ml de metri cubi stocate în România și am semnat cu acord cu BERD pentru a preveni criza energetică care ar putea urma în iarnă. Investim în resurse regenerabile. Avem o mișcare fără precedent în acest domeniu și în următorii 2-3 ani Moldova va fi într-o cu totul altă situație decît cea în care se afla atunci cînd am preluat guvernarea.

Pe drumurile naționale nu mai avem nici un proiect de reabilitare a drumurilor pe care nu se lucrează. Suplimentar am fost corecți față de primării și am alocat peste 800 de milioane pentru primării.

Și CFM se mișcă bine, au crescut salariile se reabilitează căile. Am lansat programul transport modern în care vrem să ajutăm companiile să își schimbe parcurile de autobuze. Țara noastră a fost scoasă din lista neagră UE a aviației. În premieră am început reabilitarea aeroportului de la Mărculești. Am trecut definitiv la teleeviziunea digitală terestră.

09:15 // Nicu Popescu: În următoarele luni ne vom concentra pe două dimensiuni de îmbunătățire a serviciilor consulare. În cîteva săptămîni vom prezenta un sistem unic de rezervări online în consulate. Între timp am demarat lucrările pentru elaborarea unui soft econsulat care urmează a fi lansat anul viitor. Între timp continuăm fortificarea și facilitarea măsurilor cu consulate pe partea nedigitală.

09:10 // Nicu Popescu: A fost un an plin de evenimente în domeniul politicii externe și cea mai mare realizare a fost obținerea statutului de candidat la aderare la UE.

Evident pe lîn gă acest lucru am lucrat pe dosare concrete care aduc beneficii pentru cetățenii RM și în domeniul liberalizării transporturilor, a exporturilor, pentru deblocarea asistenței externe. Un alt obiectiv cheie ține și de interacțiunea cu cetățenii de peste hotare, în primul rînd continuăm să fortificăm baza legală prin semnarea acordurilor de protecție socială, de recunoaștere a permiselor de conducere, sau de recunoaștere a actelor de studii.

Sîntem ferm angajați în promovarea exporturilor, atragerea investițiilor, ne vom focusa pe recomandarea UE.

09:06 // Gavrilița: Am transformat statul într-un partener pentru mediul de afaceri, iar eforturile noastre au fost văzute și în afara țării. Știm cu toții că în absența unei astfel de credibilități nu am fi primit ajutor din parte partenerilor de dezvoltare.

Nu sîntem rupți de realitate, am efectuat vizite în teritoriu, am avut chiar și o primă ședință a guvernului la Bălți, știm că prin măsurile care le-am dispus nu am putut lua povara prețurilor de pe umerii celor mai vulnerabili. Ne așteaptă o iarnă greea cu multe încercări pentru care ne pregătim încă de pe acum. Mai este încă mult de lucru.

09:02 // Natalia Gavrilița: Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim Moldova vremurilor bune. Ne-am angajat în egală măsură să spunem întotdeauna adevărul iar realittea este că a trecut unul din cele mai grei ani din ultimii 30 de ani de independență.

Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea de la momentul în care am preluat guvernarea, mulți oameni o duc foarte greu la noi în țară iar noi avem pîrghii limitate din simplu motiv că crizele care ne lovesc sînt de natură globală.

Atunci cînd prețurile la energie au crescut am venit cu un amplu pachet de compensații a facturilor, atunci cînd agricultorii s-au confruntat cu rize am oferit parțial compensații, atunci cînd producătorii au pierdut piețele de deesfacere am deschis alte piețe. În ciuda faptului că am fost nevoiți să acționăm ca niște pompieri, am reușit să pornim reforma în justiție, să deblocăm asistența externă.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița prezintă raportul după un an de guvernare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?