Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

21 iunie – zi dedicată iei tradiționale moldovenești

13 iun. 2015,, 18:00   Societate
4609 2

21 июня – день, посвященный традиционной молдавской ие
Foto: pan.md

La 21 iunie, Ministerul Culturii organizează Ziua Iei, ediția 2015. Ceremonia de deschidere va avea loc în incinta Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, cu începere de la ora 11.00. Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al Primei Doamne, Margareta Timofti, relatează NOI.md.

Evenimentul consacrat Zilei Iei are drept scop promovarea iei – cămașă care face parte din portul național și rămîne a fi un adevărat patrimoniu cultural.

În cadrul sărbătorii vor fi expuse ii și costume tradiționale din Republica Moldova și România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, precum și din colecții private. Colecționarii vor povesti istoria costumelor, dar și vor descifra semnificația simbolurilor cusute.

În cadrul evenimentul, ia va fi prezentată din mai multe aspecte, astfel fiind evidențiate particularitățile și frumusețea portului nostru tradițional:

Ia din patrimoniu – costume din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și a muzeelor de istorie din Edineț, Soroca, Ungheni, Cahul;

Ia din cufăr – costume din lăzile de zestre ale unor personalități marcante;

Ia ambasador – ambasadoare și soții de ambasadori acreditați în Republica Moldova vor purta ii create recent, prezentînd cămașa tradițională drept un adevărat ambasador al Moldovei în lume;

Poartă ie, coasă ie – ii care au învins timpul și uitarea, datorită unor femei care și-au întrecut propriile limite și le-au adus la viață. Ii pe care și muzeele și-ar fi dorit să le aibă, ele fiind declarate „ieșite din uz” și „pierdute” de către specialiști – dar au fost reconstruite în cadrul comunității Semne Cusute, care militează pentru ca femeile să își coase ia cu mîna lor;

Ia pictată – expoziție personală a artistului plastic Vladimir Palamarciuc.

Pe durata evenimentului vor evolua artiști profesioniști, colective folclorice, oaspeții avînd posibilitatea să participe la diverse ateliere de creație, să viziteze un tîrg de artizanat, dar și să savureze din diversitatea bucătăriei tradiționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?