Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Expert: Subtilitățile deciziei lui Gaburici încă nu sînt clare

12 iun. 2015,, 12:45   Politică
5727 2

Expert: Subtilitățile deciziei lui Gaburici încă nu sînt clare
Foto: ong.md

Gestul lui Chiril Gaburici de a-și prezenta demisia este unul onorabil, dar neașteptat, într-o anumită măsură. De această părere este analistul politic Ion Tăbîrță, care a precizat pentru NOI.md că, deși demisia lui Chiril Gaburici era inevitabilă, nimeni nu a prognozat că acesta va demisiona într-o asemenea manieră și atît de grabnic.

Potrivit lui Tăbîrță, tensiunile dintre prim-ministru și liderii partidelor de la guvernare s-au acutizat în ultimul timp.

„Așteptăm să vedem subtilitățile, substratul politic al acestei decizii. Cert e că în ultimul timp, la suprafață au ieșit mai multe probleme de funcționalitate a Guvernului. Societatea a fost zguduită și de scandalul diplomelor de studii, s-au conturat și neînțelegerile dintre premier și ministrul de interne, Oleg Balan. Totodată, Chiril Gaburici a început să adopte o poziție separată de liderii coaliției, cu privire la situația din sistemul financiar-bancar. Trebuie să înțelegem că el, ca persoană venită din domeniul businessului, a acționat în conformitate cu alte rațiuni decît cele politice”, a precizat Tăbîrță.

Politologul nu exclude că asupra premierului în exercițiu s-au exercitat presiuni din partea clasei politice, lucru care a provocat, în cele din urmă, demisia lui. Deocamdată nu e clar dacă decizia premierului a fost coordonată cu liderii coaliției, susține Ion Tăbîrță.

„Am văzut că au fost întreprinse acțiuni separate anterior, care nu au fost coordonate cu liderii politici. Chiar dacă scandalul din jurul diplomelor sale a fost provocat din exterior, de către liberali, ulterior acest dosar a fost folosit în lupta politică. Nu toți rezistă unor asemenea presiuni, dar odată cu accederea în funcții guvernamentale, presiunile sînt inevitabile”, a precizat Tăbîrță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?