X 

Cît cîștigă furnizorii de televiziune contra plată

11 iun. 2015,, 12:45   Economie
2748 0

Сколько зарабатывают поставщики услуг платного ТВ?
Foto: novostipmr.com

În Republica Moldova vînzările pe piaţa serviciului de televiziune furnizat contra plată, în trimestrul I al anului 2015, au scăzut faţă de perioada similară a anului precedent, pe fundalul unei diminuări a numărului de abonaţi la acest serviciu, informează NOI.md.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în primele trei luni ale anului curent, volumul total al vînzărilor serviciului de televiziune furnizat contra plată (prin rețelele de cablu, IP TV și MMDS) s-a redus cu 2,4 milioane de lei (-5,9%) și a totalizat circa 38,4 milioane de lei, iar numărul de abonați la serviciul TV contra plată a scăzut cu 6,4 mii (-2,4%) și a alcătuit 267,6 mii.

Diminuarea veniturilor pe piața serviciului TV contra plată a fost determinată, în mare parte, de scăderea volumului de vînzări a furnizorilor care operează reţelele de cablu şi reţelele MMDS (Multichannel Multipoint Distribution Service – sistem de transport al semnalului TV prin unde radio între două sau mai multe puncte). Cifra de afaceri a acestor furnizori s-a redus cu 4 mil. lei (-14,5%) şi a totalizat 23,5 mil. lei. În acelaşi timp, veniturile furnizorilor din vînzarea serviciului TV furnizat în baza IPTV a crescut, faţă de primul trimestru al anului 2014, cu 1,6 mil. lei (+12%) şi au alcătuit 14,9 mil. lei.

Prin urmare, s-a înregistrat o diminuare ușoară a venitului mediu lunar per abonat (ARPU) al furnizorilor de pe piaţa serviciului TV contra plată cu 1% şi a alcătuit 47,4 lei. De asemenea, în această perioadă s-a înregistrat o scădere a acestui indicator la cei mai mari furnizori de pe piața serviciului TV contra plată: SRL „Sun Communications” – 4,8% și a constituit 36,3 lei și la SA „Moldtelecom” – 2,2%, ajungînd la un venit mediu lunar per abonat de 65,8 lei. Descreșterea respectivă a fost cauzată de scăderea numărului de abonați al celui mai mare furnizor de pe piața serviciului TV contra plată – „Sun Communications” – cu o mie de abonați (-1%), precum și a altor furnizori de pe acest segment de piață – cu 6,8 mii de abonați (-5,8%). În același timp, s-a atestat o creștere a numărului de abonați de către SA „Moldtelecom” cu 1,4 mii (+2,5%).

În urma acestei evoluții doar operatorii reţelelor IPTV au reuşit să-şi mărească veniturile cu 1,6 mil. lei (+12%) și baza de abonaţi. Numărul acestor abonaţi a crescut cu 2,6 mii (+4%) şi a ajuns la 65,2 mii.

Conform situaţiei de la 1 aprilie 2015, din totalul de 267,6 mii de abonaţi la serviciul TV contra plată 75,4% erau abonaţi la reţele TV prin cablu, 24,4% – la reţele IP TV şi 0,2% – la reţele MMDS.

La sfîrșitul trimestrului I al anului 2015, pe piaţa serviciului TV contra plată activau 83 de furnizori. Cotele de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, deţinute de principalii furnizori de pe piaţa serviciului TV contra plată erau următoarele: SRL „Sun Communications” – 28,9%, SA „Moldtelecom” – 28,3%, SRL „AMT” – 3,9. Ceilalţi furnizori deţineau împreună o cotă de piaţă de 38,8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?