X 
Cutremure stiri: 502

Tragedia din 7 aprilie a zădărnicit planul lui Dorin Chirtoacă de sterilizare a maidanezilor

10 iun. 2015,, 10:35   Societate
2857 1
Foto: noi.md
Doar 250 din cei 14 mii de cîini a reușit să sterilizeze firma veterinară română la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău în 2009. Însă banii au fost transferați părții române în volum deplin, relatează NOI.md. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții organizației obștești „Areal”, care s-au dedicat salvării animalelor vagabonde și îngrijirii lor, în cadrul unei întîlniri cu candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca.

Potrivit informației lor, în 2009 o companie veterinară română a efectuat, la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău, un studiu al numărului de maidanezi din capitala Moldovei. S-a stabilit că pe străzile Chișinăului locuiesc de la 5 pînă la 7 mii de cîini vagabonzi. Din inițiativa actualului primar general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, din buget au fost alocate mijloacele solicitate de specialiștii români pentru realizarea programului de captare, sterilizare și eliberare a maidanezilor, estimat pentru 14 mii de astfel de operații. Valoarea totală a cheltuielilor din bugetul capitalei a constituit cîteva milioane de lei.

Însă în cadrul acestui program au fost sterilizați doar 250 de cîini vagabonzi. Drept motiv pentru întreruperea procesului inițiat de primarul general Dorin Chirtoacă au servit tulburările în masă din aprilie 2009. Atunci specialiștii români au calificat situația creată la Chișinău drept una periculoasă, iar circumstanțele în ansamblu – de forță majoră, ceea ce le-a permis să încheie operațiunea programată și să plece din țară, cu atît mai mult că partea moldovenească deja transferase banii în volum total. Straniu în această situație a fost faptul că administrația orășenească a Chișinăului nu numai că s-a mulțumit cu explicațiile românilor privind forța majoră, dar nici nu a cerut reluarea lucrărilor, cu atît mai mult că tulburările în masă au luat sfîrșit. În opinia activiștilor civici, din motiv inexplicabil, Dorin Chirtoacă a lansat un șir de declarații potrivit cărora campania planificată și realizată, de sterilizare a maidanezilor la Chișinău, „nu a dat rezultate”.

În prezent activiștii civici care au deschis în baza propriilor mijloace un azil pentru cîinii fără stăpîni, în care practic salvează animalele de la moarte, solicită susținere în realizarea programului de interzicere a comerțului cu brîie din păr de cîine.

Vasili Chirtoca și-a arătat compasiunea pentru problemele soluționate de activiștii civici ai organizației „Areal” și și-a exprimat încrederea că noua administrație a municipiului Chișinău va susține activitatea acestei organizații obștești. Colaborarea cu autoritățile capitalei urmează a fi stabilită imediat după alegerile din 14 iunie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав