X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Scrisoare deschisă: Se cere din nou studierea Istoriei Moldovei în școli

3 iul. 2022,, 10:43 (reactualizat 5 iul. 2022,, 03:56)   Societate
10462 0

Grupul de inițiativă civică „Pentru Istoria Moldovei” a relansat o petiție prin care cer Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova să recunoască și să respecte dreptul tuturor naționalităților la o atitudine egală, non-discriminatorie, și, ca dovadă a acestui fapt, să elimine factorul specific unei singure etnii din denumirea cursului școlar de istorie națională.

Grupul se adresează din nou Comisiei drepturilor omului și relații interetnice și Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și solicită redenumirea disciplinei „Istoria Românilor” în „Istoria Moldovei”.

„Rugăm Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice să ne trimită în răspuns concluziile sale pe aceste întrebări, concluzii pe care vom publica, ca și aceasta adresare deschisă, aici pe pagina noastră web;

să discute cu Comisia Juridică pentru a întări legislația în ce privește obstrucționarea justiției în Republica Moldova (cel puțin să copie, după obicei, articolele respective din legislația românească în aceasta privință) - nu se poate ca procesele lansate de cetățeni către organele de stat să dureze la infinit.

Rugăm președintele Consiliului, care este și membru raportor pe petiția noastră, să facă presiuni pe membrul/ii care nu își exercită corect mandatul de consilier și boicotează votul, (chiar și în cazul dacă acest membru este el însuși), pentru a produce o decizie la petiția pentru Istoria Moldovei care se colbăiește de ani de zile la Consiliu pe polițe”, se arată în mesaj.


Amintim că, pe 9 octombrie 2019 grupul de inițiativă civică "Pentru Istoria Moldovei" a inițiat o petiție la adresa Consiliului, pentru a constata prezența/absența discriminării etnice în denumirea obiectului școlar de istorie națională din Republica Moldova, așa cum a fost numit de Ministerul Educației și Cercetării. Petiție, semnată de mii de persoane, la care și astăzi, în 2022, la aproape trei ani de zile, Consiliul nu a răspuns.

În lipsa de răspuns, grupul „Pentru Istoria Moldovei” s-a adresat la Parlament prin Comisia drepturile omului și relații interetnice, care a și interogat Consiliul in privința petiției Grupului.

Semnatarii petiției pot fi văzuți aici.

Pînă în prezent inițiativa a fost susținută de 1691 de persoană, sprijină petiția și tu aici.

25
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?