X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Un nou monument istoric de categorie locală în Chișinău

25 iun. 2022,, 00:30   Capitala
3274 0

Obiectivul arheologic cu denumirea ,,Ruinele clădirii Muzeului Bisericesc – casa eparhială, casa lui Teodor Sabău, va fi introdus în Registrul monumentelor istorice de categorie locală din municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban.

“A fost votat proiectul privind înscrierea în Registrul monumentelor istorice a obiectivului arheologic și instalarea unui însemn arhitectural-informativ. Pe lîngă clasarea obiectivului ca monument istoric, proiectul de decizie mai prevede și oferirea posibilității de continuare a cercetărilor arheologice în zona Vechiului Sobor. Anul acesta pentru prima dată din bugetul municipal am alocat bani pentru săpăturile arheologice”, a declarat edilul capitalei.

Săpăturile sînt efectuate de Asociația „Monumentum” și Grupul de Arheologi condus de Sergiu Musteață.

“În zonă a fost închis drumul și evacuat un gard ce era instalat ilegal pe teritoriul municipal, pentru a permite arheologilor să desfășoare activitatea. De asemenea, se mai planifică inițierea unui proiect de conservare și muzeificare a urmelor clădirilor dispărute: biserica ,,Arhanghelii Mihail și Gavriil (Catedrala Veche) și Muzeul Bisericesc, pe terenul din preajma Teatrului ,,Eugen Ionesco”, a menționat Ion Ceban.

Ruinele clădirii au fost identificate în Nucleul istoric al orașului Chișinău, sectorul Rîșcani, bd. Grigore Vieru 11. În această zonă au fost descoperite și parțial cercetate fundațiile unui edificiu și trei structuri subterane din piatră, demolate în anii 1960. Pe acest spațiu au fost făcute cercetări arheologice și vor continua, astfel încît să fie valorificată zona dintr-o perspectivă muzeală, pentru a reconstrui istoria orașului.


Săpăturile arheologice au fost începute în toamna anului 2021 și continuă pentru a pune în valoare vestigiile arheologice ale celei mai vechi clădiri din Chișinău (1795) și pentru a scoate la suprafața ruinele Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Нет описания фото.

Возможно, это изображение на открытом воздухе

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?