Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

China pregateste prabusirea dolarului

3 iun. 2015,, 22:00   Externe
3393 0

Foto: romaniatv.net

Cu rezervele sale valutare, Beijing este capabil sa destabilizeze dolarul american, deja instabil, transformand yuanul intr-o moneda principala a sistemului monetar mondial, scrie Want China Times. In opinia analistului Jin Zihou, in cazul in care China se decide sa provoace Statele Unite pe pietele financiare si comerciale ale lumii, Beijing va trebui sa intre masiv in rezervele sale de aur.

Want China Times aminteste, in context, ca, in ultimul timp, China a cumparat mult aur si indica, printre altele, ca si Rusia a procedat la fel, sporindu-si rezervele de metal galben. "Beijing dispune efectiv de 30.000 de tone de aur, ceea ce inseamna ca yuanul este protejat, in conditiile in care influenta monedei chineze a crescut pe piatele financiare ale lumii", scrie publicatia, citand Duowei News, care mentioneaza ca, potrivit previzinilor OECD, economia chineza o va devansa pe cea a Statelor Unite in 2016.

Oricum, chiar daca acest lucru se va produse, in nici un caz de pe o zi pe alta, subliniaza expertii, in opinia carora este posibil ca rezervele valutare ale Beijingului sa se dovedeasca insuficiente in cazul unei adevarate ofensive. Merita amintit ca, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ale G7 au acceptat, in principiu, integrarea yuanului chinez in cosul valutar al Fondului Monetar International, format, in prezent, din dolarul american, euro, lira sterlina si yenul japonez. Ei au evocat, de asemenea, necesitatea efectuarii unor studii tehnice aprofundate.

Comentand, presa internationala de specialitate nota, printre atlele, ca ascensiunea yuanului la rang de unitate de calcul a FMI va marca o noua etapa in evolutia economiei Chinei, obligand, in acelasi timp, SUA sa accepte o diluare a puterii lor in interiorul organizatiei financiare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?