X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Viceministru: Moldova este gata în orice moment să reia exportul de produse agricole în Rusia

2 iun. 2015,, 13:30   Economie
2879 4
Замминистра: Россия предлагает Молдове подписать меморандум не с РФ, а с ЕврАзЭС
Foto: ccifm.md
Moldova este gata să reia exportul de producţie vegetală în Rusia, să garanteze calitatea acesteia şi să desfăşoare verificări de laborator. Informația a fost comunicată agenției "Infotag" de către viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vlad Loghin, solicitat să comenteze vizita în Republica Moldova a delegaţiei Serviciului rus „Rosselhoznadzor”.

"Am avut o discuţie deschisă şi sinceră. Oaspeţii au comunicat despre numeroasele solicitări din partea antreprenorilor din Găgăuzia de a li se oferi acces la piaţa rusească. Am răspuns că nu vedem probleme în aceasta, deoarece autonomia este parte a Moldovei şi, dacă primul pas în ridicarea restricţiilor pentru transportarea mărfurilor noastre în Rusia va începe cu Găgăuzia, aşa să fie", a spus el.

Potrivit viceministrului, partea rusească propunea să fie semnat din start un memorandum de cooperare, însă "documentul nu este complet pe înţelesul autorităţilor de la Chişinău".

"Problema constă în faptul că documentul prevede nu cooperare între Republica Moldova şi Federația Rusă, ci între Republica Moldova şi Uniunea Economică Euroasiatică. Adică, prevederile acestui acord vor fi valabile pe teritoriul tuturor statelor membre, cum ar fi Belarusul şi Kazahstanul, cu care nu avem probleme în domeniul operaţiuni import-export. Avem probleme cu Rusia, pe care ne dorim să le rezolvăm, dar aceste aspecte în nici un mod nu vizează alte state, cu atît mai mult pe bunii noştri parteneri", a spus Loghin.

El a menţionat că "partea rusească a recunoscut că se resimte lipsa produselor noastre, deoarece cetăţenii lor sînt familiarizaţi cu marfa noastră, consumînd-o ani la rînd".

"Dar cînd au fost impuse restricţiile, producătorii noştri au început să caute alte pieţe de desfacere, unele fiind destul de profitabile. Am fost plăcut surprinşi de insistenţa părţii ruseşti în privinţa reluării livrărilor şi considerăm că este un semn bun", a spus viceministrul.

El a spus că consultările vor continua şi Moldova este interesată în anularea tuturor restricţiilor la livrarea tuturor categoriilor de produse agroindustriale, garantînd, la rîndul său, calitatea acesteia şi pedepsirea contravenienţilor.

"Sîntem gata să asigurăm accesul experţilor ruşi pentru a desfăşura analize la întreprinderile noastre. De asemenea, Republica Moldova este interesată în stabilirea relaţiilor între laboratoarele Ministerului Agriculturii şi ale Serviciului Rosselhoznadzor", a spus viceministrul.

Rusia a introdus interdicţie în iulie 2014 la produsele agricole din Republica Moldova după ce Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?