Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Viceguvernatorul BNM, acuzat de neglijenţă: „În loc să soluţioneze problema, a apărat interesele surorii sale”

1 iun. 2015,, 13:37   Societate
3371 0

Обвинения в участии в конфликте интересов в адрес вице-президента НБМ
Foto: capital.market.md

Acuzaţii la adresa Băncii Naţionale. Viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, este acuzat că ar fi fost în conflict de interese atunci când a examinat sesizările Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto, care a cerut BNM să sancţioneze două bănci comerciale din ţară ce au blocat o perioadă accesul BNAA-ului la conturile sale. O spune avocatul Biroului, Vasile Tarnovschi, care îi reproşează lui Sturzu că în loc să intervină pentru a soluţiona problema, ar fi apărat interesele surorii sale care, potrivit lui, conducea una dintre băncile vizate în scandal. Ion Sturzu neagă însă acuzaţiile.

La începutul acestui an, prin intermediul unor tranzacţii bancare dubioase în spatele cărora ar sta fosta conducere, Biroul Naţional al Asiguratorilor Auto a fost prejudiciat cu cel puţin 25 de milioane de lei. Totodată, printr-o altă tranzacţie, Biroului i s-a restricţionat, pentru o perioadă, accesul la 37 de milioane de lei, echivalentul a aproape două milioane de euro, bani care au fost depuşi la două dintre băncile comerciale din ţară. Mai exact, Biroul a fost obligat să plătească o penalitate de 15% din valoarea depozitului, întrucât a solicitat suma înainte de 2018. Pentru a evita astfel de pierderi şi a avea acces la resursele financiare depozitate, conducerea BNAA-ului a cerut Băncii Naţionale să intervină şi să deblocheze banii. BNM-ul s-a făcut că nu aude, spune avocatul Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto, Vasile Tarnovschi.

„BNAA a sesizat BNM referitor la faptul că nu se dădea acces la informaţia bancară de către băncile comerciale. În cazul de faţă BNM nu a reacţionat în nici un mod”, a declarat avocatul Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto.

Potrivit lui Vasile Tarnovschi, viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu, cel care ar fi preluat plângerile BNAA-ului, nu a reacţionat pentru că ar fi apărat interesele surorii sale. Ea ar fi şefa uneia dintre cele două bănci în care erau blocaţi banii biroului.

În acest context, Tarnovschi a adăugat că „în mod straniu, toate sesizările au fost redirecţionate la dl Ion Sturzu, care este în conflict de interese direct deoarece este fratele şefei filialei centru a Moldova Agroindbank, una din bănci unde se păstrau banii”. De asemenea, acesta a mai spus că
„în situaţia în care legea instituţiilor financiare acordă posibilitatea BNM să intervină, nu s-a reacţionat în nici o modalitate şi ne trezim cu prejudicieri directe a biroului naţional, într-o bună parte presupunem că se datorează inacţiunilor BNM”.

Contactat de Jurnal TV, viceguvernatorul Băncii Naţionale, Ion Sturzu, a dat asigurări că BNM a acţionat legal în cazul sesizărilor depuse de Biroul Asiguratorilor. Cât priveşte conflictul de interese invocat, viceguvernatorul a menţionat că „în privinţa surorii mele, vreau să vă zic că de la 17 noiembrie 2014 dânsa nu mai îndeplinea obligaţiunile de şefă de filială, iar din februarie nu mai activează în cadrul Moldova Agroindbank”.

Cu toate acestea, avocatul Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto spune că a expediat o plângere în acest sens Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?