X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Chișinăuienii sînt amendați pentru că au reparat drumul din contul propriu! (FOTO)

28 mai. 2015,, 15:45   Societate
5537 5
Жители Кишинева должны заплатить штраф за то, что за свой счет ремонтировали дорогу! (ФОТО)
Foto: noi.md
În capitala Moldovei mai există drumuri impracticabile, unde pe vreme rea nu poți nici să treci cu mașina, nici pe jos să mergi. Un asemenea loc îl poți găsi pe strada Ștefan Ciobanu (fosta str. Bestujev) de la Botanica.

Valentin Tabacari locuiește de 56 de ani pe această stradă cu case particulare. Atunci cînd e vreme uscată, strada e plină de praf, iar după ploaie – este impracticabilă din cauza multiplelor gropi cu apă. Strada nu a fost asfaltată niciodată, iar după ce iarna trecută aici s-a rupt o țeavă și în urma reparației a rămas o groapă de proporții, locuitorii au decis cu forțe proprii să acopere măcar gropile de pe carosabil.

Astfel, oamenii au adunat bani, dorind să cumpere de la o întreprindere specializată piatră de diferite dimensiuni pentru reparația drumului. Aflînd care este scopul, producătorul le-a oferit locuitorilor piatra gratis. Oamenii au achitat numai livrarea și descărcarea materialelor. Pentru comoditate, materialul de construcție a fost descărcat la mijlocul cartierului, sub gardul casei lui Valentin Tabacari. Avînd în vedere că persoanele fizice nu dispun de tehnică, ci doar de lopată, munca decurgea destul de încet.

„Pe 25 mai a venit polițistul de sector Alexandru Iughin și s-a interesat ce e cu grămada de pietre de sub gardul meu”, povestește Valentin Tabacari. „I-am explicat situația, mai ales, că gropile astupate erau chiar în preajmă. Polițistul s-a interesat cine este proprietarul materialelor și eu i-am spus că pietrele ne aparțin nouă, la care inspectorul a întrebat cine ne-a dat dreptul să plasăm materiale de construcție pe teritoriu public”.

„Dar aceste materiale sînt la fel proprietate publică, destinată reparației unui drum public. Nu aveam la mine pașaportul și polițistul a venit a doua zi și a întocmit Proces verbal cu privire la încălcarea articolului 181 din Codul contravențiilor administrative („încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale”). Pentru această încălcare este prevăzută o amendă în mărime de la 400 pînă la 800 de lei sau de la 20 pînă la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. În ce constă încălcarea regulilor de păstrare a curățeniei? Am fost amendat doar pentru faptul că aceste bunuri publice se află lîngă gardul meu?

Procesul verbal urmează să fie trimis spre examinare la Pretura sectorului Botanica (ședința comisiei este planificată pentru 3 iunie), unde trebuie să fiu prezent și eu. Astfel, în loc să rezolve problemele comunale ale cetățenilor, această comisie mă va amenda. Pe această stradă, în afară de drumul neasfaltat, nici canalizația nu a fost curățată, iar locatarii au plătit pentru aceasta 8 mii de lei. De menționat că oamenii achită pentru canalizare, dar aceste rețele nu sînt la balanța furnizorului de servicii. Apeductul tot l-am reparat din banii noștri. Pe timp de noapte strada nu este iluminată mai bine de trei ani, va trebui să plătim, probabil, și pentru asta”.

Un lucru nu este clar – dacă autoritățile municipale nu fac nimic pentru oamenii care locuiesc pe această stradă, de ce le încurcă să-și rezolve problemele comunale cu forțele proprii? Drumul se repară pentru a mai reduce din murdărie și anume pentru aceasta autoritățile vor să amendeze omul. Probabil, nu degeaba se spune că inițiativa se pedepsește.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?