Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Om de afaceri: Guvernanţii îşi doresc să dezbine societatea ca să-şi facă interesele

27 mai. 2015,, 09:45   Societate
2507 0

Foto: ipn.md

Mişcările protestare trebuie să-şi unească forţele, indiferent de simpatia geopolitică pe care o au, în aşa fel ca societatea să nu devină una dezbinată, pentru că cei de la guvernare au nevoie şi îşi doresc să dezbine societatea ca în aceste condiţii să-şi facă interesele. Opinia aparţine lui Nicu Trincanu, om de afaceri în agricultură din raionul Edineţ şi a fost exprimată ladezbaterile publice cu tema: „Mişcările protestatare din Moldova: motive, manifestări, trăsături caracteristice, evoluţii, beneficii, pericole”, organizate de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Omul de afaceri a declarat că în ultima perioadă mişcările protestare vin din diferite domenii şi acest fenomen este unul benefic, pentru că atunci cînd oamenii nu sînt mulţumiţi, ei simt nevoia să se manifeste. De exemplu, în cazul agricultorilor, revindecările sînt foarte specifice, dar societatea trebuie să fie conştientă că problemele agricultorilor se vor răsfrînge şi asupra tuturor cetăţenilor. Potrivit lui, e nevoie ca toate forţele protestatare să-şi unească eforturile pentru a-şi obţine obiectivele.

Nicu Trincanu s-a referit şi la mişcările unioniste care ultima perioadă, de asemenea, au organizat acţiuni în masă. În opinia sa, printre unioniştii care ies în stradă, sînt şi patrioţi ai Republicii Moldova, care sînt dezamăgiţi în guvernare, au temeri pentru viitorul ţării, dar ei trebuie să înţeleagă că avînd o simpatie geopolitică pronunţată, fie ea unionistă sau pro-rusă, intensifică dezbinarea. Omul de afaceri a menţionat că toţi manifestanţii trebuie să fie uniţi ca un popor întreg, protestul trebuie să fie unic pentru a contribui astfel la producerea unor schimbări şi la îmbunătăţirea nivelului de viaţă.

Omul de afaceri a reiterat că agricultorii au fost nevoiţi să iasă în stradă să protesteze fiind impuşi de situaţia dificilă în care se află. Aceştia cer majorarea Fondului de subvenţionare pînă la 1,2 miliarde de lei, deblocarea procesului de creditare în agricultură şi micşorarea dobînzilor la credite. Tînărul a menţionat că mai există şi alte impedimente care ar putea fi soluţionate de către guvernare fără a cheltui bani, de exemplu, chestiuni de ordin juridic care împiedică dezvoltarea afacerilor. Acesta a dat exemplu situaţiile cînd oamenii de afaceri doresc să aducă soiuri noi, dar se confruntă cu proceduri anevoioase, legate de omologare.

Dezbaterile la tema: „Mişcările protestatare din Moldova: motive, manifestări, trăsături caracteristice, evoluţii, beneficii, pericole”, reprezintă ediţia XXXIX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” şi sînt organizate cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?