Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reacţii la noile reguli de sacrificare a animalelor domestice

21 mai. 2015,, 13:00   Societate
2982 2

Новое постановление по забою домашних животных
Foto: ipn.md

Vitele, porcii sau orătăniile din curte nu vor mai putea fi omorâte aşa cum se obişnuia până acum. Guvernul a aprobat un document, inspirat din legislaţia europeană, care prevede reguli clare: animalele nu trebuie să suporte durere, frică, foame sau sete.

Pentru a nu-i speria pe moldovenii mai conservatori, ministrul Agriculturii a venit cu o precizare: deocamdată, vor fi obligaţi să respecte noul regulament doar agenţii economici.

Vasile Tonu creşte porci din copilărie. El este unul dintre puţinii locuitori ai satului Bardar care cunoaşte tehnicile tradiţionale de sacrificare a animalelor.

"Martinică de 8 martie e cumpărat. - Cât timp îl creşteţi de obicei? Aproape un an. Care-l împuşcă, care-l junghie. Dacă l-a împuşcat, sângele rămâne în corp, în carne şi se iese cam roşie. Dar dacă îl înjunghie, sângele tot iese afară. Se pârleşte cu paie."

Documentul aprobat de Guvern vine însă împotriva acestor practici, ceea ce nu este pe placul tuturor:

"Regulile şi le face omul singur. Ministerul are o lege, dar omul are legea lui."

"Principala regulă într-adevăr de a sacrifica animalul într-un mod normal, civilizat, la vârsta respectivă, condiţiile necesare, şi kilograme şi să fie şi frumuşel."

De acum încolo, gospodarii care nu au acasă condiţii optime de sacrificare a animalelor, aşa cum cere regulamentul, trebuie să apeleze la abatoarele autorizate.

"Procesul tehnologic include asomarea porcinelor, sângerarea, opărirea. După opărire merge prelucrarea, pârlirea", spune veterinarul Igor Juvala.

"Din 2008, de când am deschis abatorul toate regulile comunităţii europene se respectă de la transportare, sacrificare, răcire, tranşare, îngheţare şi transportare mai departe", explică proprietarul unui abator, Andrei Doroftei.

Deşi regulamentul prevede clar că regulile sunt obligatorii atât pentru agenţii economici, cât şi pentru persoanele fizice, ministrul Agriculturii, Ion Sula a spus cu totul altceva după şedinţa Guvernului. Mai mult, nu sunt prevăzute nici sancţiuni pentru cei care vor ignora noile reguli.

"Cadrul regulatoriu nu prevede la moment amenzi. Nimeni nu interzice ca să fie sacrificat porcul acasă. În continuare această normă va exista pentru că în sectorul auxiliar responsabilitatea şi-i asumă deţinătorul de animale", a spus ministrul.

În Moldova există cel puţin 35 de abatoare, însă autorităţile nu ştiu, deocamdată, câte dintre ele sunt pregătite să activeze conform noului regulament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?