Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UNESCO își manifestă "marea îngrijorare" față de pătrunderea SI în Palmyra

21 mai. 2015,, 01:00   Externe
3184 1

Foto: agerpres.ro

"Extrem de îngrijorată" de pătrunderea jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI) în orașul antic Palmyra din Siria, directoarea generală a UNESCO a făcut un apel miercuri la încetarea 'imediată' a ostilităților, transmite AFP. 'Sunt foarte îngrijorată de situația din Palmyra. Luptele pun în pericol unul din cele mai importante situri din Orientul Apropiat și populația sa civilă', a declarat Irina Bokova într-un comunicat.

'Repet apelul meu pentru încetarea imediată a ostilităților' în Palmyra, sit care figurează în Patrimoniul Mondial al UNESCO, a adăugat ea, solicitând 'comunității internaționale să facă tot ce îi stă în putință pentru protejarea populației civile din oraș și salvarea patrimoniului unic' al sitului.

'Este imperativ ca toate părțile implicate să respecte obligațiile internaționale pentru a proteja patrimoniul cultural în timpul conflictului, evitând să îl ia drept țintă directă sau să îl utilizeze în scopuri militare', a continuat Irina Bokova.

Jihadiștii grupului Statul Islamic au cucerit miercuri nordul Palmyrei, după ce sâmbătă reușiseră să preia cea mai mare parte a nordului orașului, de unde au fost ulterior izgoniți de armată. UNESCO a tras semnalul de alarmă încă de la începutul ofensivei jihadiste asupra Palmyrei, în care au murit sute de oameni. SI a distrus deja comori arheologice din Irak.

Orașul Palmyra are o mare importanță pentru gruparea jihadistă, fiind o poartă spre marele deșert sirian, limitrof provinciei Al-Anbar din Irak, pe care SI o controlează în mare parte. Cetatea, veche de peste 2.000 de ani, cuprinde ruinele monumentale ale unui mare oraș, care a fost unul din cele mai importante centre culturale ale lumii antice. În arhitectura sa se întâlnesc tehnici greco-romane din secolele I și II cu tradiții locale și influențe persane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?