Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dirk Schuebel: Cuvintele frumoase trebuie confirmate cu fapte concrete

19 mai. 2015,, 13:30   Politică
2729 1
Шубель: надеемся, молдавские власти смогут добиться восстановления доверия ЕС
Foto: gzt.md
La sfîrşitul săptămînii curente, la Riga va avea loc Summitul "Parteneriatului Estic", care va defini priorităţile de dezvoltare a relaţiilor Uniunii Europene cu vecinii pe termen scurt şi va corecta politica europeană de vecinătate (PEV). În ajunul Summitului, corespondentul agenţiei "Infotag" Anatol Golea s-a întrunit la Bruxelles cu şeful Unităţii pentru Parteneriatul Estic a Serviciului European de Acţiune Externă, fost şef al Delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, care a acceptat să răspundă la unele întrebări despre agenda Summitului și opinia lui faţă de relaţiile ulterioare ale UE cu Moldova.

Partea II

"Infotag": Sugeraţi că în Moldova, în acest sens, există mai multe probleme decît în alte state ale Parteneriatului Estic?

Dirk Schuebel: Nu aş dori să compar succesele sau problemele diferitor state. Cred că este imposibil în principiu, deoarece au diferite condiţii, diferite probleme, diferite sarcini şi ambiţii. În ce priveşte Moldova, anul trecut am văzut doar progres. La drept vorbind, este evident că există probleme. Am în vedere, în primul rînd, scandalul din sectorul financiar-bancar. Sperăm că acest caz va fi anchetat obiectiv şi transparent. În cadrul vizitei sale recente la Chişinău, despre aceasta a declarat preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk. El a exprimat, în acest sens, poziţia consolidată a UE. Noi sperăm că autorităţile moldoveneşti vor reuşi să obţină restabilirea încrederii din partea Uniunii Europene.

"I": Puteţi spune mai concret ce s-a făcut şi ce urmează de făcut?

D.S.: Desigur, vedem momente pozitive, dar ştim şi despre problemele existente. De exemplu, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei cu statele Uniunii Europene este un moment foarte pozitiv. Este minunat. Mă bucură nespus că astăzi citesc în rapoarte despre faptul că circa 500 de mii de cetăţeni ai Moldovei s-au folosit de regimul fără vize. Peste 70 de mii de locuitori ai Transnistriei au primit paşapoarte biometrice. Asta înseamnă că liberalizarea regimului de vize poate contribui la reintegrarea Moldovei, ceea ce, la fel, nu poate să nu bucure. De asemenea, s-au înregistrat foarte puţine încălcări. Înseamnă că autorităţile moldoveneşti lucrează foarte bine în această direcţie, iar Uniunea Europeană a luat decizia corectă.

Pe de altă parte, vedem şi momente negative, regretabile. Deja am menţionat situaţia din sectorul financiar-bancar. Repet, este foarte important modul în care se va rezolva problema dată. Acest subiect îl vom monitoriza în cel mai atent mod. Ştim şi despre problemele din domeniul asigurării "Carte Verde", unde situaţia evoluează nu în cel mai bun mod. Moldova a semnat Acordul privind spaţiul aerian comun cu Uniunea Europeană. Dar mai există mari probleme în deservirea terestră a avioanelor (ground handling services), nu toate merg bine la Aeroportul Chişinău.

Toate aceste probleme sînt cauzate de bani, fapt ce denotă că lupta cu corupţia rămîne un subiect imperios pentru Moldova. Ne convingem să reforma justiţiei şi lupta cu corupţia sînt şi mai actuale pentru ţara dumneavoastră. Este foarte important ca aceste scandaluri să fie rezolvate transparent, conform legii şi în interesele cetăţenilor. Bruxelles-ul va aştepta paşi decisivi ai Guvernului în acest sens. Evident, noi vom urmări situaţia în toate ramurile în care persistă probleme. Sînt necesare acţiuni, nu declaraţii.

"I": La Chişinău, în ultimul timp se vorbeşte despre faptul că Moldova, după alegerile parlamentare, a început să frîneze reformele, renunţă la cursul integrării europene, ritmul de implementare a Acordul de asociere este foarte lent. Şi în acest context, se vehiculează că pot fi anulate şi unele rezultate pozitive, în particular, Uniunea Europeană poate anula decizia privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Există un asemenea pericol?

D.S.: Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize nu este un proiect politic. A fost un plan orientat spre îndeplinirea unor condiţii concrete ce vizează securitatea frontierelor, controlul, documentarea populaţiei etc. Partea moldovenească a îndeplinit clar şi foarte bine acest plan, iar aplicarea în practică a regimului liberalizat de vize are loc foarte bine, chiar mai bine decît am presupus. Noi cu plăcere constatăm că au fost foarte puţine încălcări. Apropo, acesta este un lucru foarte bun şi pentru alte ţări care doresc anularea vizelor – Georgia şi Ucraina. Desigur, este un bun argument pentru UE, precum şi un exemplu pentru Tbilisi şi Kiev.

Dorim să vedem în Moldova implementarea reformelor despre care am vorbit anterior. Dar, totodată, aceasta în nici un mod nu afectează regimul liberalizat de vize. Sînt două procese diferite, care nu sînt interconectate.

"I": Cînd vorbiţi despre respectarea drepturilor omului şi democraţie, ce părere aveţi despre alegerile locale, pînă la care a rămas mai puţin de o lună? Întreb avînd în memorie alegerile parlamentare din noiembrie 2014, în a căror desfăşurare au existat anumite probleme.

D.S.: Cu toţii cunoaştem aceste probleme şi ne dorim să nu se repete. Pregătirile pentru alegeri şi desfăşurarea scrutinului trebuie să fie transparent, conform legii şi standardelor internaţionale. Este foarte important să existe claritate în ceea ce priveşte care partide şi candidaţi participă la alegeri, pentru a evita surprizele din ultimul moment. Este un moment important pentru Moldova şi pentru Guvern, care are sarcina de a asigura condiţii egale pentru toţi concurenţii.

"I": La Chişinău se discută pe larg tema "acordării perspectivei europene". Cunoscînd Moldova, oamenii ei, situaţia politică, ce puteţi spune în acest sens? De cît timp va avea nevoie Moldova pentru a deveni membru al UE? 15, 20, 25 de ani? Sau mai corect ar fi de spus "niciodată"?

D.S.: Nu aş spune aşa, dar experienţa mea îmi sugerează că ar fi bine de evitat cifre concrete, deoarece, dacă aşteptările vor fi mari, nemulţumirea oamenilor va fi şi mai mare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?