X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Macedonia: Opoziția își continuă protestele, puterea își cheamă susținătorii în stradă

18 mai. 2015,, 21:00   Externe
3155 1

Foto: agerpres.ro

Opoziția macedoneană a anunțat continuarea protestelor până la demisia premierului Nikola Gruevski, în timp ce susținătorii puterii au fost chemați să iasă luni în stradă pentru a-și manifesta sprijinul față de actualul șef al guvernului de la Skopje, care conduce de nouă ani executivul fostei republici iugoslave, transmite AFP.

Aproximativ 100 de simpatizanți ai opoziției de stânga au rămas de duminică seara în fața sediului guvernului de la Skopje după o manifestație desfășurată în cursul zilei și la care au participat 20.000 de persoane, care au cerut plecarea de la putere a premierului conservator Nikola Gruevski, acuzat de corupție și de ascultări ilegale, instalarea unui guvern de tranziție și organizarea de alegeri legislative anticipate.

Gruevski, care a fost reconfirmat în fruntea guvernului pentru un mandat de patru ani după legislativele din aprilie 2014, a afirmat că nu intenționează să demisioneze și a acuzat că, în spatele opoziției, se află servicii secrete străine.

În același timp, Nikola Gruevski a convocat pentru luni seara o mare adunare în fața parlamentului, unde sunt așteptați mii de simpatizanți ai săi.

În opinia analistului politic Alajdin Demiri, premierul Gruevski încearcă astfel 'să-și întărească poziția', apreciind că, 'dacă manifestația va fi un succes, el va continua să guverneze în pofida realității și a noilor circumstanțe'.

Macedonia, fostă republică iugoslavă de 2,1 milioane de locuitori — o majoritate slavă și o minoritate albaneză reprezentând un sfert din populație—, se confruntă de la începutul anului cu o gravă criză politică, precum și cu revolte etnice. În urmă cu o săptămână, forțele de ordine macedonene s-au confruntat cu un comando albanez în orașul Kumanovo (nord), luptele soldându-se cu 22 de morți, între care opt polițiști.

Comunitatea internațională, care se teme de un conflict asemănător celui din 2001 dintre forțele armate macedonene și rebelii albanezi, a atras serios atenția în privința escaladării tensiunilor. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat din nou luni importanța 'de a fi evitată orice violență (...) și orice escaladare a crizei' politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?