X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

La Cetatea Soroca va avea loc festivalul medieval „Reînvierea legendei”

15 mai. 2015,, 15:15   Showbiz
4591 0
Foto: moldovenii.md
Cetatea Soroca îşi va deschide sîmbătă, 16 mai, uşile pentru vizitatori. Cu prilejul acestui eveniment, în cetate va avea loc timp de două zile festivalul medieval "Reînvierea legendei".

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Ministerul Culturii, Cetatea Soroca este un monument unic de istorie. Ea a fost fondată de Ştefan cel Mare în 1499 şi refăcută în piatră pe timpul domniei lui Petru Rareş, în secolul XVI.

Cetatea a fost restaurată în cadrul proiectului transfrontalier de păstrare a patrimoniului "Comori medievale: cetăţile Hotin, Soroca, Suceava" (România, Moldova, Ucraina), finanţat de Uniunea Europeană.

Ideea de a desfăşura în cetate un festival medieval aparţine Centrului cultural "Vatra", sprijinită de autorităţile raionale.

Directorul Centrului, Nicolae Avraam, a afirmat că în cadrul festivalului va avea loc parada cluburilor de reconstrucţie istorică, trageri din arc, turnire de cavaleri, cîntece şi dansuri medievale, precum şi deschiderea expoziţiei de arme vechi.

Preşedintele raionului Soroca, Victor Său, speră că restaurarea cetăţii şi desfăşurarea în incinta acesteia a unui festival medieval va atrage atît turişti locali, cît şi străini.

La ceremonia de deschidere a cetăţii se aşteaptă sosirea preşedintelui Nicolae Timofti, reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale şi ai corpului diplomatic.

Potrivit arhitectului Eugen Bîzgu, care a elaborat proiectul de restaurare în comun cu o companie românească, în mai s-a încheiat prima etapă de reconstruire a cetăţenii, urmînd a fi realizate încă două.

"Am fortificat cu cabluri de oţel zidăria istorică existentă, care a fost ţinta atacurilor la sfîrşitul secolului XVII. Am hidroizolat pereţii, am restaurat cupolele turnurilor. A doua etapă prevede restaurarea subsolurilor şi a cărărilor de patrulare din interiorul cetăţii, ceea ce va conferi construcţiei imaginea iniţială. A treia etapă presupune restabilirea bastioanelor poloneze, care anterior era în dreapta cetăţii, şi a bisericii medievale «Sfîntul Nicolae», demolată în 1806", a precizat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?