X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Țîrdea: Decorarea lui Filat cu ordinul român „Serviciul Credincios” este o provocare pentru tot ce este moldovenesc

11 mai. 2015,, 15:40   Societate
13652 23
Foto: gagauzinfo.md
„Imixtiune grosolană în campania electorală pe fundalul problemelor evidente legate de cursul proeuropean al Moldovei”. Astfel a comentat pentru NOI.md decorarea lui Vladimir Filat cu Ordinului Naţional al României „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, politologul Bogdan Țîrdea.

Bogdan Țîrdea consideră că Bucureștiul îi decorează deschis pe politicienii din Moldova care contribuie la subminarea statalității moldovenești.

„Pavlicenco, Ghimpu, iar acum și domnul Filat. Vlad Filat se vede că a fost decorat cu această distincție pentru că în perioada în care a deținut funcția de premier a contribuit la anularea interdicției de a deține cetățenie dublă pentru funcționarii organelor supreme ale statului, pentru faptul că i-a promovat pe cinci din cei șase magistrați ai Curții Constituționale care, de asemenea, dețin cetățenia română. Acești judecători ulterior au anulat noțiunea «limba moldovenească». Anume cu aportul domnului Filat în Moldova au fost legalizate partidele unioniste. Iar cel mai important este că în perioada cînd Filat era prim-ministru reprezentanții partidului lui au introdus disciplina «Istoria românilor» - istoria unui alt stat, în calitate de examen obligatoriu la sesiunea de bacalaureat. Bineînțeles, România nu a putut să nu-l răsplătească pe Vlad Filat pentru aceea că ministrul Educației, Maia Sandu, care reprezintă PLDM-ul, a exclus limba rusă din lista disciplinelor obligatorii în instituțiile de învățămînt mediu. Însă cele mai calde sentimente pentru București au fost provocate de organizarea unor ședințe comune ale guvernelor celor două țări”, a spus Țîrdea.

Referindu-se la corectitudinea acestei situații, Bogdan Țîrdea a subliniat: „Decorarea lui Vlad Filat cu una din distincțiile înalte ale României, mai ales care are o denumire atît de pronunțată - «Serviciul Credincios» - este o provocare la adresa întregii societăți moldovenești, în primul rînd, la adresa statalității țării noastre. Totodată, nu trebuie de trecut cu vederea faptul că nu se știe din care cauza Bucureștiul îi consideră demni de respect și chiar de distincții înalte de stat anume pe acei politicieni moldoveni care au fost suspectați de implicare în scheme de corupție. Acest lucru nu poate fi perceput altfel decît o sfidare a opiniei publice din Moldova”.

Totodată, în opinia lui Bogdan Țîrdea, există și o altă latură a celor întîmplate. „Este o tentativă evidentă din partea SUA și Occidentului de a susține măcar cu ceva ratingul partidelor din Alianță, care este în cădere liberă. Mai întîi Tusk și Saakașvili îl elogiază pe Gaburici, numindu-l politician «de perspectivă», iar peste cîteva zile Bucureștiul îl decorează pe Filat”.

Potrivit lui Țîrdea, devine absolut clar că PLDM-ul este principalul pilon al politicii prooccidentale, însă metodele prin care acest fundament care se prăbușește încearcă să fie susținut constituie o imixtiune crasă din exterior în mersul campaniei electorale. „Ce-i drept, această avalanșă de declarații și distincții mai degrabă denotă că situația legată de vectorul proeuropean al Moldovei este destul de proastă și toată lumea înțelege acest fapt”, a subliniat Bogdan Țîrdea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?