X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Locaţiunea spaţiilor în centre comerciale – un avantaj incontestabil ©

11 mai. 2015,, 11:40   Societate
3642 0

Astăzi nimeni nu pune la îndoială avantajul, rentabilitatea şi comoditatea locaţiunii spaţiilor comerciale în centrele comerciale şi distractive organizate. În acelaşi timp, acum câţiva ani credeam că un magazin separat sau un punct de vânzare este visul suprem al oricărui vânzător. Însă timpul şi experienţa au demonstrat contrariul…

Un centru comercial modern nu este doar o simplă clădire mare, o întreprindere comercială, în care se efectuează schimbul de mărfuri şi servicii pe mijloace băneşti, în condiţii de amploare, universalitate şi complexitate a locului, unde se fac cumpărături. Acum câteva decenii, ţările occidentale au conştientizat faptul că centrele comerciale şi comercial-distractive reprezintă un atribut al oricărui megalopolis. La etapa actuală, este greu de imaginat spaţiul orăşenesc al oraşelor moderne fără proiecte comerciale de anvergură, clădiri sclipitoare, care se numesc falnic „mall-uri”. Acestea sunt un fel de mini-oraşe, vizitate de către cetăţenii cu orice statut social şi de orice vârstă, în timpul liber. Oamenii vin aici nu doar pentru a cumpăra, de exemplu, o pereche de pantofi, o rochie, un costum, o bijuterie etc., ei vin la mall pentru a-și petrece timpul împreună cu familia, pentru a se întâlni cu prietenii într-o atmosferă confortabilă.

Experţii din domeniul comerţului afirmă că anume datorită mall-urilor, centrelor comerciale, a apărut noţiunea de „cultura shopping-ului”, însoţită în mod obligatoriu de o gamă largă de tipuri de divertisment pentru copii şi adulţi, precum şi de o varietate de puncte de alimentaţie publică, în care orice gurmand îşi va putea satisface poftele culinare.

În Moldova, industria centrelor comercial-distractive în perceperea sa clasică a început să se dezvolte recent. Este un sector destul de tânăr. Însă, nu toate proiectele realizate au asigurat acel efect, la care au sperat investitorii.

Primul centru comercial din Moldova a apărut cu 15 ani în urmă. De atunci, în Chişinău şi în alte oraşe au fost deschise zeci de centre de diferite dimensiuni, inclusiv un centru comercial care corespunde standardelor europene. Unele din ele au devenit populare, altele nu au rezistat în timp. Însă, oricum, acest sector continuă să se dezvolte, iar centrele comerciale atrag din ce în ce mai mulţi vizitatori.

Totuşi, care este secretul succesului oricărui centru comercial-distractiv? Dezvoltatorii ştiu că printre aspectele principale de atracţie ale mall-urilor, centrelor de divertisment și de shopping, un rol important îl joacă, nu doar pentru cumpărători, ci şi pentru locatarii spaţiilor comerciale, amplasarea reuşită a obiectului, dimensiunea acestuia, logistica internă, existenţa parcării cu un număr suficient de locuri, prezenţa locatarilor cunoscuţi, finisarea calitativă a spaţiilor şi a clădirii în general, managementul calificat în dezvoltarea centrului.

Este foarte dificil să subliniem în această listă de aspecte caracteristicile fundamentale pentru reuşita proiectului. Administraţia oricărui centru comercial-distractiv ştie că rezultatul pozitiv al afacerii depinde de o abordare complexă în soluţionarea tuturor chestiunilor de funcţionare a obiectului. Unul dintre indicatorii dezvoltării de succes a mall-ului este fluxul mediu de vizitatori ai centrului pe zi. Într-un centru comercial de top, care corespunde standardelor mondiale de calitate în acest domeniu, am aflat care este numărul mediu de vizitatori pe zi – această cifră a depăşit 13 mii şi creşte în permanenţă. În primul rând, aceasta demonstrează popularitatea în creştere a mall-ului printre cetăţeni şi popularitatea formatului selectat în timpul dezvoltării proiectului.

Însă este foarte dificil să te dezvolţi şi să menții tendinţele de creştere, fără stabilirea relaţiilor de parteneriat cu locatarii spaţiilor comerciale. Centrele comerciale lucrează asiduu în această direcţie, deoarece companiilor care arendează spaţii în mall-uri pe termen lung, trebuie să le fie asigurate condiţii, care ar permite afacerilor lor să progreseze. Fără acestea, menţinerea unei colaborări reciproc avantajoase ar fi destul de dificilă.

Noi am reuşit să comunicăm cu unii locatari ai spaţiilor comerciale în centrul comercial-distractiv Shopping MallDova, care este considerat unul dintre cei mai buni operatori ai pieţii. Potrivit acestora, după ce au închiriat unele spaţii din mall, au primit în mod automat un pachet de servicii, care i-a scutit de un şir întreg de griji în curăţarea spaţiilor, climatizare, încălzire, securitate etc. În acelaşi timp, în acest centru se desfășoară în mod regulat diferite promoţii, tombole, activităţi distractive, care măresc esenţial fluxul vizitatorilor şi, respectiv, cifra de afaceri a magazinelor.

Compania „Feralux” (restaurantele „SIM-SIM” şi „Morpho”) închiriază spaţii la Shopping MallDova din anul 2008. Potrivit administrației, compania nu s-a gândit mult dacă merită să deschidă restaurante proprii la mall, deoarece chiar de la etapa iniţială acest centru a fost foarte atractiv şi nu au avut îndoieli că proiectele care se realizează în el vor avea succes.

„Principalul avantaj al activităţii în cadrul centrului comercial-distractiv constă în popularitatea brandului, care se caracterizează prin profesionalism, calitate, amploare, precum şi amplasare confortabilă şi frecventare înaltă”, a menţionat reprezentantul companiei.

Compania „ARIDON”, de asemenea, închiriază spaţiu în acest centru comercial din momentul deschiderii sale oficiale (în anul 2008). Acest locatar este satisfăcut de faptul, că administraţia centrului comercial găseşte, în mod rapid şi corect, soluţii pentru problemele care apar în timpul activităţii.

„Echipa centrului este foarte receptivă şi operativă în luarea deciziilor, acordă o atenţie deosebită fiecărui locatar şi susţine propunerile noastre. Și noi suntem pe deplin satisfăcuţi de nivelul deservirii comunale şi de marketing”, au declarat reprezentanții companiei.

Chronotime Moldova închiriază la Shopping MallDova spaţiu pentru magazinele Swarovski, Swatch și Cellini. După ce a devenit locatar al spaţiilor din centrul comercial, compania, după cum afirmă reprezentanţii din administraţia acesteia, a obţinut acces la pachetul întreg de servicii de calitate înaltă. Iar referitor la avantajul desfăşurării activităţii în acest centru, conducerea companiei ne-a răspuns:

„La momentul actual, Shopping MallDova este singurul centru comercial de tip european din Moldova, cu o infrastructură bine dezvoltată. Are o amplasare reuşită, este solicitat şi popular printre cumpărători, este uşor să te orientezi în el”, au precizat reprezentanţii locatarului.

Am putea spune că, devenind partenerul centrului comercial, orice companie se va putea concentra doar asupra dezvoltării afacerii sale, fără a irosi efort şi timp pentru soluţionarea unui şir întreg de probleme aferente. Iar acesta este un avantaj incontestabil…

Avantajele locaţiunii spaţiilor comerciale la mall-uri

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?