X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

UE recunoaşte: Nu avem niciun plan dacă Grecia nu ajunge la acord cu creditorii

11 mai. 2015,, 01:00   Externe
3817 0

Foto: bnn-news.ru

Uniunea Europeană nu are niciun plan secundar pentru cazul în care Grecia nu va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, avertizează prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Referindu-se la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai statelor din zona euro, programată luni, oficialul UE a îndemnat Grecia să ajungă la un acord pentru continuarea reformelor, în schimbul primirii unei noi tranşe din partea Comisiei Europene / Băncii Centrale Europene / Fondului Monetar Internaţional.

"Sunt necesare progrese reale", a declarat Frans Timmermans într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag, conform Mediafax. Întrebat dacă există un eventual plan secundar pentru cazul în care Grecia va intra în faliment, Timmermans a explicat: "Nu, nu există niciun Plan B pentru Grecia". "Atunci cînd se lucrează la un Plan B, practic se renunţă la Planul A", a subliniat Timmermans, îndemnînd toate părţile implicate să facă totul pentru succesul negocierilor.

Guvernul Greciei a semnalat, joi, că va continua să ignore solicitările creditorilor internaţionali de a diminua cuantumul pensiilor şi a facilita disponibilizările, condiţii esenţiale în negocierile pentru prelungirea planului de asistenţă financiară. În pofida eforturilor preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a-l convinge pe premierul de centru-stînga al Greciei, Alexis Tsipras, să reformeze sistemul pensiilor şi să modifice condiţii pe piaţa muncii, Guvernul elen a anunţat că nu va face concesii. "Nu trebuie să existe aşteptări din partea creditorilor că Guvernul Greciei va face vreun pas înapoi. Cînd sunt negocieri, ambele părţi fac concesii", a declarat Gabriel Sakellaridis, reprezentantul Executivului de la Atena.

Izolată pe pieţele financiare, Grecia riscă să rămînă fără fonduri pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, existînd riscul de a intra în faliment şi de a fi nevoită să părăsească zona euro. În contextul promisiunilor privind depăşirea austerităţii, Guvernul de la Atena, condus de premierul de extremă-stînga Alexis Tsipras, nu a putut ajunge la un acord cu creditorii internaţionali pentru primirea unor fonduri de urgenţă suplimentare. Actualul program de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro oferit de CE/BCE/FMI expiră la sfîrşitul lunii iunie.

Banca Centrală Europeană (BCE) a suplimentat, miercuri, fondurile de urgenţă destinate băncilor din Grecia cu 2 miliarde de euro, pînă la nivelul de 78,9 miliarde euro. Cu toate acestea, creditorii europeni au exprimat scepticism în legătură cu perspectivele unui acord rapid cu Grecia în următoarele zile, în contextul în care negocierile cu Atena stagnează de cîteva luni. "De la ultima reuniune a Eurogrupului s-au înregistrat unele progrese în negocieri ", a declarat preşedintele instituţiei, Jeroen Dijsselbloem. "Cu toate acestea, numeroase probleme trebuie soluţionate, este necesară aprofundare, detalii, astfel că nu va exista niciun acord luni. Trebuie să fim realişti", a adăugat Dijsselbloem, referindu-se la viitoarea şedinţă a miniştrilor de Finanţe ai statelor din zona euro.

Guvernul grec condus de premierul de extremă-stînga Alexis Tsipras caută fonduri pentru plata salariilor şi a pensiilor, precum şi pentru achitarea unei rate de aproape 1 miliard de euro către FMI, în prima jumătate a lunii mai. Miniştrii de Finanţe din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, în lipsa unui plan complet de reforme din partea autorităţilor de la Atena. Alexis Tsipras a semnalat că ar putea consulta populaţia, prin referendum, dacă să aprobe un acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capăt austerităţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?