X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tiraspolul ar putea reveni la asigurarea auto obligatorie

9 mai. 2015,, 10:30   Societate
3297 3
Foto: eurasianews.md
Mecanismul de recunoaștere reciprocă a polițelor de asigurare auto obligatorie ale Republicii Moldova și Transnistriei a fost elaborat și aprobat de reprezentanții politici ai celor două părți, însă nu a fost semnat de companiile de asigurări de pe malul drept al Nistrului, informează NOI.md. Astfel, începînd cu ziua de duminică, 10 mai, vameșii nerecunoscutei RMN ar putea relua vînzarea polițelor de asigurare auto obligatorie pentru autovehiculele înregistrate în Moldova.

În cadrul întîlnirii de lucru dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Victor Osipov și Nina Ștanski, care a avut loc pe 8 mai, în oficiiul Misiunii OSCE din Chișinău, urma să fie aprobat și lansat mecanismul cadru de recunoaștere reciprocă a polițelor de asigurare auto obligatorie și conlucrarea ulterioară a companiilor de asigurări de pe cele două maluri ale Nistrului.

Amintim că în conformitate cu înțelegerea dintre premierul Moldovei, Chiril Gaburici, și liderul nerecunoscutei RMN, Evgheni Șevciuk, acest mecanism urma să fie elaborat și aplicat pînă la 10 mai. În calitate de alternativă este întroducerea imediată de către Transnistria a asigurării auto obligatorii pentru automobilele cu numere de înregistrate moldovenești, urmînd ca de la 1 ianuarie 2016, aceeași procedură să fie introdusă și pentru automobilele cu numere transnistrene.

Aceasta însemană că, de la 1 ianuarie 2016, practic toți proprietarii de autovehicule din Republica Moldova, indiferent dacă acestea sînt înregistrate pe malul drept sau cel stîng al Nistrului, vor fi obligați să procure două polițe de asigurare auto – moldovenească și transnistreană.

Specialiștii din cadrul grupurilor de lucru în domeniul transportului și gospodăriei drumurilor au elaborat documentul respectiv, iar pe 24 aprilie și 6 mai prevederile acestuia au fost definitivate de reprezentanții ambelor părți. Mai mult, vineri, 8 mai, protocolul special privind aprobarea mecanismului de conlucrare a companiilor de asigurări din Moldova și Transnistria a fost semnat de reprezentanții politici Victor Osipov și Nina Ștanski. Însă mecanismul elaborat nu a fost pe placul companiilor de asigurări de pe malul drept și nici una din ele nu a fost de acrod să semneze mecanismul respectiv.

De menționat că despre nemulțumirea companiilor de asigurări moldovenești față de mecanismul de conlucrare cu colegii transnistreni se știa de la bun început. Companiile de asigurări de pe malul drept consideră că introducerea polițelor de asigurări auto obligatorii este pur și simplu o încercare a administrației de la Tiraspol de a completa bugetul gol. Cea mai mare problemă, în opinia companiilor de asigurări moldovenești, constă în deosebirele semnificative dintre legislațiile în domeniu ale Republicii Moldova și nerecunoscutei RMN. Reprezentanții unor companii de asigurări din Moldova consideră chiar că acest mecanism care li se impune ar însemna de fapt „primul pas spre recunoașterea RMN”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?