Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Persoanelor bolnave psihic li se va permite să participe la viaţa socio-politică a ţării

7 mai. 2015,, 16:30   Societate
3384 5
Лицам с психическими расстройствами разрешат участвовать в общественно-политической деятельности
Foto: e-sanatate.md
Persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice vor putea alege şi fi aleşi. Acest lucru este stipulat de o lege adoptată de Parlament joi, 7 mai, informează agenţia "Infotag".

Documentul prevede ajustarea legislaţiei naţionale al prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile oamenilor cu dizabilităţi şi legii privind integrarea lor socială.

Preşedintele Comisiei pentru protecţie sociale, sănătate şi familie, Oxana Domenti, a spus, prezentînd proiectul, că legea prevede înlocuirea noţiunii "invalid" cu noţiunea "persoană nu posibilităţi limitate", conform Convenţiei ONU.

"Totodată, se introduc modificări şi la alte legi şi coduri. Conform Convenţiei ONU, persoanele cu posibilităţi limitate au aceleaşi drepturi ca şi alte persoane, în toate aspectele vieţii. Persoana declarată inaptă este în drept să atace această decizie în judecată. Parţial această modificare se datorează faptului că rudele acestor persoane depun cereri de recunoaştere a incapacităţii persoanei urmărind alte scopuri decît protecţia acestora", a explicat ea.

Potrivit deputatei, au fost introduse modificări şi la Codul civil şi Codul electoral, ce permite persoanelor cu dizabilităţi să participe la viaţa politică şi socială a ţării.

Liberalul Gheorghe Brega a propus amînarea pînă în 2017 a introducerii permisiunii de participare la alegeri.

"Noi nu sîntem pregătiţi la momentul actual să introducem această regulă, deoarece este necesar de modificat listele alegătorilor. Anterior persoanele cu dizabilităţi nu aveau dreptul de a alege sau a fi aleşi şi nu erau luaţi în calcul la formarea listelor de alegători", a spus el.

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, socialistul Vladimir Ţurcan, a propus excluderea dreptului de participare la alegeri.

"Noi vorbim despre faptul că cetăţeanul ce are dreptul de a participa la alegeri trebuie să voteze liber şi conştient. Din păcate, persoanele bolnave psihic nu sînt capabile să aleagă conştient. Acest punct trebuie exclus", a spus deputatul, însă majoritatea deputaţilor nu l-au susţinut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?