X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Businessul mic: Există progrese

7 mai. 2015,, 13:00   Economie
2492 0
Малый бизнес: Есть прогресс
Foto: privesc.eu
Moldova a înregistrat progrese considerabile în domeniul dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, în special datorită perfecționării bazei juridice normative pentru ele, facilitării procedurilor de inițiere și gestiune a afacerii. Constatarea a fost făcută de reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și ai Fundaţiei Europene pentru Instruire (ETF), în cadrul unui seminar de lucru dedicat celui de-al doilea ciclu de evaluare a politicilor de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii în Moldova, în baza principiilor Small Business Act (SBA), relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al Ministerului Economiei, la manifestare au luat parte reprezentanții Comisiei Europene, experții OECD, EFT, reprezentații Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și ai instituțiilor publice implicate în procesul de evaluare a indicilor SBA. În cadrul seminarului participanții la acesta au analizat rezultatele preliminare ale celui de-al doilea ciclu de evaluare a politicilor de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova. Evaluarea are drept scop monitorizarea dezvoltării și punerii în practică a politicilor în sectorul micului business, reflectarea punctelor forte și slabe ale cadrului de politică existent.

Viceministrul moldovean al Economiei Tudor Copaci a menționat rolul acestei evaluări în elaborarea unui cadru legal favorabil dezvoltării sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, schimbul de practici avansate în regiune.

Reprezentantul OECD, Anton Leis Garcia, a menționat progresul considerabil înregistrat de Moldova în perfecționarea cadrului normativ pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, în special în simplificarea procedurii de înfiinţare şi administrare a unei afaceri, specificînd că în prezent cadrul de reglementare în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova corespunde celor mai bune practici europene. Totodată, el s-a pronunțat pentru elaborarea unui sistem de prevenire a riscului falimentului, de monitorizare și analiză a politicilor implementate, ale cărei rezultate ar putea servi drept reper pentru politicile ulterioare.

În finalul discuțiilor susținute la seminarul organizat de Ministerul Economiei, reprezentanții OECD și EFT vor definitiva compartimentul privind Moldova din Raportul final SME Policy Index 2016 (Indicele politicilor întreprinderilor mici și mijlocii 2016). Acest indice este un instrument de evaluare a cadrului de politici pentru întreprinderile mici și mijlocii și a progreselor înregistrate în realizarea lor. El a fost elaborat în 2008 de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în parteneriat cu Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ETF. Evaluarea este efectuată în baza celor zece principii ale Small Business Act pentru Europa (Legea privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii), principii asumate și de Moldova în eforturile de consolidare a unui cadru favorabil pentru sectorul businessului mic și mijlociu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?