COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

CUC continuă să se întrunească în gol

4 mai. 2015,, 17:25   Politică
2342 0
ОКК продолжает собираться вхолостую
Foto: gospmr.ru
Membrii delegației la Comisia Unificată de Control (CUC – organul care coordonează operațiunea de pacificare în Regiunea Transnistreană a Moldovei – n.r.) nu reușesc să identifice o soluție capabilă să reanimeze activitatea Comisiei, relatează NOI.md cu referire la comunicatul de presă al delegației moldovenești. Negociatorii de la Chișinău sînt convinși că colegii lor transnistreni intenționat blochează activitatea CUC, refuzînd să execute hotărîrile deja adoptate.

După ce la finele lunii ianuarie CUC a raportat deblocarea activității, situația nu s-a schimbat deloc. O jumătate de an (din iunie 2014 – n.r.) delegațiile la CUC nu au putut coordona chestiunea privind aprobarea ordinii de zi și, respectiv, a inițierii următoarei ședințe a Comisiei. Esența disensiunilor constă în refuzul părții transnistrene de a include pe ordinea de zi a chestiunilor privind libera circulație în Zona de Securitate și monitorizarea structurilor de forță în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP).

Datorită compromiselor reciproce la 29 ianuarie curent, ordinea de zi totuși a fost aprobată, în ea a fost inclusă chestiunea privind circulația liberă, pe care partea moldovenească o consideră extrem de importantă. La 5 februarie ședința așteptată de o jumătate de an a fost inițiată. Însă de atunci părțile nu reușesc să desfășoare și închidă această ședință multașteptată. Totodată, problema nu a suferit schimbări principiale. Potrivit negociatorilor moldoveni, delegația transnistreană nu dorește să discute și, cu atît mai mult, să soluționeze problemele ce țin de circulația liberă în Zona de Securitate a cetățenilor, mărfurilor și serviciilor.

De asemenea, delegația Transnistriei nu manifestă interes pentru precizarea unde și care anume formațiuni de forță, cu excepția celor oficiale de pacificare, sînt dislocate permanent sau prestează serviciul în Zona de Securitate a Regiunii Transnistrene a Republicii Moldova.

Astfel, începînd cu 5 februarie, săptămînal ședința CUC, după cîteva ore de reproșuri reciproce ale reprezentanților părților, este amînată pentru săptămîna viitoare. Astfel, la 30 aprilie s-a adoptat decizia de a amîna ședința pentru data de 14 mai (pauza de două săptămîni în acest caz este condiționată de sărbători – n.r.). Totodată, numărul de chestiuni pe ordinea de zi permanent se majorează, iar la cetățeni continuă să apară probleme la traversarea frontierei convenționale cu autoproclamata RMN.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X