X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ansamblul „Fluieraș” la 70 de ani de la fondare

30 apr. 2015,, 14:30   Societate
8611 1

Ансамблю «Флуераш» исполнилось 70 лет
Foto: mc.gov.md

La 29 aprilie curent, Ansamblul de Cîntece și Dansuri Populare „Fluieraș” a sărbătorit, printr-un concert, jubileul de 70 de ani de la fondare. Concertul a fost dedicat și conducătorului colectivului, artistului Serghei Lunchevici, care în această zi ar fi împlinit 81 de ani, relatează NOI.md.

Ca întotdeauna programul s-a distins prin varietatea și unicitatea repertoriului. La începutul concertului, ministrul Culturii, Monica Babuc, a felicitat colectivul și a remarcat eleganța artistică, stilul și maniera interpretativă a membrilor acestui ansamblu. „Serghei Lunchevici, cel care a condus colectivul «Fluieraș»mai mult de patru decenii, a devenit simbolul lui, dar și unul dintre simbolurile culturii noastre”, a notat Monica Babuc. „Acest neasemuit lăutar se contopea cu vioara lui la fiecare interpretare a sa. Prin cultura sa rară, prin modestia care l-a definit, a lăsat un nume notoriu în cultura națională”, a mai subliniat Babuc.

Nume de referință care au activat în componența ansamblului „Fluieraș” pe parcursul acestor 70 de ani: fondatorul orchestrei, Constantin Tîrțău, inegalabilul artist și conducător Serghei Lunchevici, renumiții soliști Tamara Ciobanu, Maria Bieșu, Nicolae Sulac, instrumentiștii Ignat Bratu, Petre Zaharia, Alexei Botoșanu și mulți alții. Spectacolele prezentate în Moldova, dar și în peste 50 de țări s-au bucurat de o înaltă apreciere din partea publicului meloman.

Înființat în anul 1945 la Filarmonica de Stat, Ansamblul „Fluieraș” este unul dintre primele colective profesioniste din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?