X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Există riscul ca regimul liberalizat de vize cu UE să fie anulat – opinie

28 apr. 2015,, 17:23   Politică
11265 10

Există riscul ca regimul liberalizat de vize cu UE să fie anulat – opinie
Foto: ipn.md

Republica Moldova riscă să fie exclusă din lista statelor care beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE, în cazul în care nu va demonstra angajament față de parcursul european. Este opinia directorului de programe din cadrul Asociației pentru Politică Externă (APE) Victoria Bucătaru, notează NOI.md.

Deși nu crede că acest privilegiu va fi retras în viitorul apropiat, reprezentanta APE se arată convinsă că autoritățile trebuie să fie mai precaute și să ia în calcul scenarii mai puțin optimiste.

„Republica Moldova a primit acest regim liberalizat de vize nu ireversibil. La fel cum am fost scoși din lista statelor care au nevoie de vize, putem fi trecuți înapoi. Moldova, în primul rînd, trebuie să demonstreze un angajament continuu și acest lucru înseamnă perfecționare, acest lucru înseamnă urmărirea cadrului legal al Uniunii Europene. Una dintre problemele cu care se confruntă acum UE ține de migrația ilegală. Faptul că UE, cu siguranță, va înăspri politicile sale migraționale ar putea să aibă un impact și asupra Republicii Moldova”, a explicat Bucătaru în cadrul unui interviu acordat Europei Libere.

Potrivit Victoriei Bucătaru, în prezent, autoritățile bat pasul pe loc în procesul de adaptare la normele europene, iar acest lucru știrbește din credibilitatea țării noastre. Un alt factor care, în opinia reprezentantei APE, ar putea determina revizuirea deciziei de liberalizare, este criza din Ucraina.

„În cazul în care Uniunea Europeană va considera că Republica Moldova nu este aptă să-și asigure securitatea și, în același timp, va pune în pericol securitatea ei și a cetățenilor UE, cu siguranță acest regim de mișcare liberă în spațiul Schengen ar putea fi retras”, susține Bucătaru.

Precizăm că pe 28 aprilie, Moldova marchează un an de la adoptarea deciziei privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?