X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Guvernanţii au renunţat la cererea de aderare la UE: Se tem de intervenţia Bruxellesului în scandalul de la Banca de Economii

28 apr. 2015,, 11:02   Politică
6544 8

Власти отказались от подачи заявки на вступление в ЕС; Они боятся вмешательства Брюсселя в скандал с Banca de Economii
Foto: jurnal.md

Actuala guvernare a renunţat la ideea depunerii cererii de aderare la Uniunea Europeană pentru a împiedica Bruxellesul să intervină în scandalul legat de Banca de Economii. Depunerea unei cereri de aderare, indiferent de finalitate, ar oferi UE pârghii suplimentare pentru a interveni în procesele interne din Moldova. Concluziile se conţin în studiul semnat de expertul de la IDIS Viitorul, Leonid Litra.

„Odată depusă, cererea de aderare ar fi oferit UE un instrument puternic de a interveni în dosare importante în Moldova. (…) Afirmaţia pe ton brutal a preşedintelui PD, Marian Lupu, secondată şi de PLDM prin Valeriu Streleţ, precum că Moldova nu trebuie să depună cererea de aderare pe motiv că va primi un răspuns negativ şi că „trebuie de aplecat urechea la sfaturile celor din Europa” este un semnal clar că Moldova nu doreşte o avansare a relaţiei cu UE”, afirmă expertul de la IDIS Viitorul.

Potrivit expertului, depunerea cererii de aderare la UE şi obţinerea unui rezultat pozitiv este aproape în totalitate dependent de voinţa Chişinăului, care urmează s-o susţină prin reforme concrete în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, dar şi printr-o anchetă credibilă în dosarul Băncii de Economii.

„Dacă Moldova va depune cererea de aderare, va trebui să răspundă la chestionarul Comisiei Europene ca să determine cât de mult se racordează criteriilor de la Copenhaga, aşa cum au făcut statele din Balcani atunci când au primit statutul de candidat. Politic, asta înseamnă că Chişinăul acceptă prioritatea Bruxelles-ului în materie de politică internă, lucru care ar fi total inacceptabil pentru Chişinău în condiţiile în care ar avea o agendă dublă”, mai spune Leonid Litra.

Potrivit expertului, în ultimele luni, procesul de integrare europeană a devenit unul secundar. Leonid Litra consideră că PLDM şi PD au renunţat la obiectivele proeuropene inclusiv de dragul comuniştilor, pentru „a acomoda PCRM în coaliţia creată pentru ca ultimul să-şi poată păstra electoratul şi să-şi apere poziţia expusă în electorală”.

„Putem constata că actuala guvernare a luat o pauză în relaţia cu UE şi am putea asista la o reechilibrare a relaţiilor cu Rusia sub acoperirea relansării relaţiei cu China despre care se vorbeşte tot mai des”, susţine Litra.

Renunţarea la cererea de aderare oferă posibilitatea guvernării de a tempera parcursul european şi de a slăbi influenţa UE, lucru care marchează o nouă etapă – una în care integrarea europeană, deocamdată, nu mai este o prioritate absolută, încheie studiul IDIS Viitorul.

Anterior, ex-premierul Iurie Leancă şi vicepremierul Natalia Gherman, dar şi preşedintele Nicolae Timofti au declarat că Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав