X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

România pledează pentru perspectivă clară a Moldovei de aderare la Uniunea Europeană

27 apr. 2015,, 16:00   Politică
4318 5
Румыния выступает за предоставление Молдове четкой перспективы вступления в ЕС
Foto: mae.ro
„România reafirmă angajamentul deplin şi neabătut pentru promovarea cursului european al Republicii Moldova şi obţinerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană”, se menționează în declaraţia comună a miniştrilor Afacerilor Externe ai României şi Moldovei, Bogdan Aurescu şi Natalia Gherman.

Potrivit agenţiei "Infotag", documentul a fost semnat cu prilejul împlinirii pe 27 aprilie a cinci ani din momentul stabilirii între cele două state a "parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova". "Primul bilanţ de etapă al parteneriatului strategic bilateral, la cinci ani de la instituire, este extrem de rodnic. În acest scurt răstimp, Republica Moldova a negociat, a semnat şi a început deja să aplice Acordul de asociere cu Uniunea Europeană – document ce pune bazele unei integrări aprofundate, politice şi economice, în spaţiul comunitar. Fonduri sporite devin disponibile pentru modernizarea economiei, pentru investiţii în infrastructură şi servicii publice, pentru conservarea tradiţiilor şi patrimoniului, pentru o viaţă mai bună pentru fiecare cetăţean", se subliniază în document.

Printre succesele enumerate figurează și "deschiderea pieţelor UE pentru mărfurile moldoveneşti, pe fundalul limitării accesului pe pieţele tradiţionale, blocat de decizii motivate politic", noi standarde economice şi reglementări, acordarea cetăţenilor Republicii Moldova a regimului liberalizat de vize cu UE, inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni. "Reuşitele obţinute pe traseul european au plasat Republica Moldova în poziţia de fruntaş al Parteneriatului Estic. Acest bilanţ pozitiv reprezintă un motiv de firească bucurie, dar mai ales un îndemn la acţiune neîncetată, la eforturi reînnoite, pentru consolidarea drumului care duce spre confirmarea aşteptărilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova", se subliniază în declaraţia comună.

Anterior liderii ţărilor "Parteneriatului Estic" (PaE) afirmau că vor solicita la summitul PaE, care va avea loc pe 21-22 mai la Riga, să obţină "perspectivă europeană clară". Spre aceasta aspirau trei din statele membre ale PaE – Moldova, Georgia şi Ucraina, care au coordonat o politică comună în acest sens, Moldova, de asemenea, intenţiona să depună la Riga cerere oficială pentru a obţine calitate de membru al UE, pentru a obţine, în perspectivă, statut de ţară candidat. Însă, după formarea noului guvern, ministrul de externe, Natalia Gherman, a declarat că Chişinăul nu va face acest pas în situaţia actuală, deoarece cererea poate fi respinsă. Experţii presupun că nici despre acordarea perspectivei europene clare statelor PaE la summitul de la Riga nu poate fi vorba.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав