X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gherman a prezentat bilanțul primului an după liberalizarea regimului de vize

27 apr. 2015,, 12:23   Societate
3021 2

Gherman: De regimul liberalizat de vize au beneficiat peste 75 de mii de transnistreni
Foto: noi.md

Aproximativ jumătate de milion de cetățeni moldoveni au călătorit fără vize în spațiul Schengen, pe parcursul primului an de liberalizare a regimului de vize cu UE. Printre beneficiarii deciziei din aprilie 2014 se numără și 75 de mii de cetățeni transnistreni, care și-au perfectat pașapoarte biometrice moldovenești. Datele au fost prezentate astăzi de către ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, informează NOI.md.

Potrivit șefei diplomației de la Chișinău, adoptarea deciziei de abolire a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni a fost un succes comun al Republicii Moldova și UE. „Moldova a devenit prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de această decizie și rămîne unica țară din PE a cărei cetățeni beneficiază de acest drept. Continuăm să fim un partener responsabil al UE. Sîntem nu doar beneficiari, dar și un furnizor al bunelor practici în domeniu pentru state precum Georgia, Armenia, Ucraina”, a precizat Gherman.

Ministrul a anunțat că numărul deținătorilor de pașapoarte biometrice este în creștere continuă, inclusiv pe malul stîng al Nistrului. Totodată, Natalia Gherman a explicat că riscurile migraționale pentru cetățenii noștri rămîn la un nivel scăzut, iar puținele cazuri în care moldovenilor le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul UE nu sînt în măsură să influențeze negativ cooperarea dintre părți.

„Cele mai frecvente cazuri se referă la depășirea termenului de ședere în spațiul Schengen. Au fost cazuri cînd cetățenii moldoveni nu au avut suficiente mijloace financiare pentru a călători sau nu au putut explica scopul călătoriei, dar acestea au fost cazuri nesemnificative, care nicidecum nu influențează imaginea pozitivă a țării noastre. Sîntem, în continuare, prezentați drept țara cu cea mai bună practică în acest domeniu, după intrarea în vigoare a deciziei de liberalizare”, a punctat Natalia Gherman.

Precizăm că pe 28 aprilie 2014, regimul de vize cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii moldoveni posesori ai paşaportului biometric a fost abolit. Acest lucru a fost posibil după implementarea condițiilor prevăzute în Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, oferit Republicii Moldova în ianuarie 2011.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?