TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Înăsprirea politicii monetare a provocat scumpirea creditelor în lei

Înăsprirea politicii monetare a provocat scumpirea creditelor în lei

Foto: gzt.md

Înăsprirea politicii monetare demarată în decembrie 2014 a determinat majorarea ratelor dobînzii la credite și depozite, în particular, scumpirea creditelor în lei moldovenești și creșterea ratelor rentabilității la depozitele în lei. Despre aceasta se menționează în analiza sistemului bancar al Moldovei prezentată de expertul economic al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandru Fală, informează NOI.md.

Expertul a subliniat că mărirea ratelor dobînzilor la depozite a fost mai mare comparativ cu creșterea costurilor creditelor bancare. Astfel, în februarie 2015, comparativ cu noiembrie 2014, ratele dobînzii la depozite în lei moldovenești s-au majorat cu 3,2 puncte procentuale (p. p.), în timp ce ratele împrumuturilor bancare în lei moldovenești au crescut cu 2,1 p. p..

Potrivit lui Alexandru Fală, creșterea mai rapidă a ratelor dobînzilor la depozite, la fel, putea fi influențată de dorința băncilor de a obține mai multe lichidități în lei moldovenești. În acest sens băncile încearcă să facă mai atractivă plasarea economiilor populației în lei moldovenești și sporesc ratele dobînzilor la depuneri. Pe de altă parte, creșterea resurselor valutare permite băncilor să reducă ratele dobînzilor asociate depozitelor și împrumuturilor în valută. În februarie 2015 față de noiembrie 2014, ratele dobînzii la depozitele valutare s-au diminuat cu 1 p. p., iar ratele la împrumuturilor în valută s-au redus cu aproximativ 0,9 p. p.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load