X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Doi cimpanzei au primit oficial statutul de "persoane"

22 apr. 2015,, 23:00   Externe
4917 2

Foto: antena3.ro

Doi cimpanzei, Hercules şi Leo, au obţinut în mod oficial statutul de "persoane" în urma unei decizii care a fost pronunţată de o instanţă din statul american New York, informează huffingtonpost.fr, conform Mediafax. Acest fapt reprezintă o mare victorie pentru apărătorii drepturilor animalelor. Hercules şi Leo, doi cimpanzei folosiţi de Universitatea Stony Brook din Long Island într-un studiu despre fiinţele cu mers biped, beneficiază din data de 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus.

Habeas corpus stipulează, în legislaţiile anglo-saxone, libertatea fundamentală de a nu fi închis fără a fi judecat. Din acest motiv, cele două primate nu mai pot fi păstrate de universitatea citată, deoarece o eventuală păstrare a lor ar echivala cu o ţinere în captivitate a unor persoane.

Totul a început în 2013, cînd organizaţia The Nonhuman Rights Projects (NhRP) a intentat un proces acelei universităţi în numele celor doi cimpanzei şi a cerut ca aceştia să fie transferaţi la Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor din Fort Pierce, un oraş din statul american Florida. Respinsă de Curtea de Apel, această acţiune juridică a fost prezentată apoi în faţa Curţii Supreme a statului New York, iar luni, 20 aprilie, judecătoarea Barbara Laffe a stabilit următoarele: deşi sunt consideraţi în continuare ca fiind "non-umani", Hercules şi Leo sunt de acum înainte primele animale care beneficiază de statutul de "persoană".

Acesta este un pas uriaş pentru NhRP, care a anunţat pe site-ul său că principalul obiectiv al organizaţiei constă în "modificarea legii actuale pentru ca statutul anumitor animale să treacă de la <lucru> - statut care le retrage orice drept legal - la cel de <persoane>". "O persoană nu este sinonim cu uman, ci desemnează o entitate cu capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi", precizează organizaţia, citată de The Independent. Această victorie va da aripi organizaţiei, care a anunţat deja că se va folosi de verdictul din acest proces pentru a apăra drepturile altor animale "inteligente", precum delfinii, elefanţii şi orcile.

"Este o mare victorie pentru noi, care ne aduce mai aproape de îndeplinirea ţelului nostru: dreptul la libertate corporală pentru cimpanzei şi alte animale ale căror procese cognitive sunt complexe", a adăugat Natalie Prosin, director LhRP, pentru revista Science. Însă această decizie este departe de a fi apreciată în unanimitate. Anumite persoane au acuzat-o pe judecătoarea americană că nu a studiat suficient chestiunea ce vizează recunoaşterea statutului unei persoane şi că nu a ascultat argumentele opozanţilor asociaţiei LhRP.

În Franţa, a fost nevoie de doi ani pentru ca statutul animalelor să fie modificat, după mult timp în care au fost considerate ca fiind "bunuri mobile" - adică obiecte care pot fi transportate dintr-un loc în altul. Adunarea Naţională a Franţei a anunţat, pe 28 ianuarie 2015, că animalele sunt recunoscute ca "fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate". Decizia legislativă a fost luată în urma unei petiţii lansate de Asociaţia 30 Millions d'Amis, care a declanşat numeroase dezbateri în societatea civilă franceză.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?