X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Polonia îşi face sistem de apărare antirachetă

22 apr. 2015,, 02:00   Externe
4883 0

Foto: lenta.ru

În următoarele săptămîni, Varşovia va face una dintre cele mai mari achiziţii de armament din istoria Europei de Est, inclusiv submarine şi un sistem antirachetă de 10 miliarde de dolari . În următoarele săptămîni, Varşovia va face una dintre cele mai mari achiziţii de armament din istoria Europei de Est, inclusiv submarine şi un sistem antirachetă de 10 miliarde de dolari .

Agresivitatea Rusiei din ultimele 18 luni a determinat autorităţile poloneze „să bage adînc mîna în puşculiţa naţională“ pentru a cumpăra armament. Varşovia va da 2,5 miliarde de dolari pe 70 de elicoptere multirol, dar şi alţi bani pe drone şi arme sofisticate cum ar fi rachetele de croazieră pentru submarine, arme pe care şi le permit, de obicei doar marile puteri. Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak a declarat că a solicitat SUA să îi permită să achiziţioneze rachete Tomahawk pentru a-şi echipa submarinele.

Polonia intenţionează să cumpere trei noi submarine de atac, să le doteze cu rachete de croazieră, furnizate de americanii de la Raytheon sau francezii de la DCNS. Guvernul polonez a alocat 2,1%din PIB în acest an pentru apărare, dar va avea şi un sistem propriu de apărare anti-rachetă care va costa în jur de 10 miliarde de dolari, scrie „International Business Times“. Companiile care licitează pentru contractele privind apărarea anti-rachetă din Polonia includ grupul francez Thales, grupul european MBDA, o companie de stat poloneză şi cea americană Raytheon care produce sistemele Patriot. Toate sistemele oferite de competitori sunt operaţionale şi utilizate de către un alt stat membru al NATO. Rămîne de văzut cît va atîrna în decizia autorităţilor poloneze faptul că Germania, care foloseşte sisteme Patriot, ezită să-şi modernizeze arsenalul actual de la compania Raytheon, înclinînd mai mult spre sistemul MEADS de la americanii de la Lockheed Martin.

La sfîrşitul lunii martie, compania Raytheon a semnat o scrisoare de intenţie cu principalul producător de rachete şi muniţie din Polonia, Mesko. Domeniile de cooperare vizează tehnologia Raytheon pentru obuze de mare precizie şi un nou elicopter de atac polonez. „Acesta este un prim pas care permite Raytheon să-şi extindă relaţiile de colaborare cu partnerii de la Mesko, dar şi cu alţi parteneri industriali din Polonia“, a declarat Michelle Lohmeier, vice-preşedinte al liniei de produse Raytheon. Teste cu sistemul Patriot Pînă cînd va fi gata sistemul propriu antirachetă, polonezii au testat, luna trecută, bateriile de rachete Patriot.

Armata SUA din Europa a desfăşurat o baterie de rachete Patriot în apropiere de Varşovia, ca parte a unor exerciţii comune cu Polonia. Bateria de rachete Patriot a ajuns în Polonia împreună cu 100 de militari americani şi aproximativ 30 de vehicule. Sistemul de rachete sol-aer a fost desfăşurat la baza militară de la Sochaczew, la circa 50 km de capitala poloneză. Intenţia a fost, într-adevăr, să se trimită un semnal: „Exact despre asta a fost vorba: să ne liniştim aliaţii“, a spus gen. Hodges, comandantul armatei americane din Europa.

Polonia intenţionează să semneze şi acordul final pentru construcţia scutului anti-rachetă al NATO, anul acesta, iar proiectul ar urma să fie construit pînă în 2022. Experţii militari cred că proiectul va costa 13,1 miliarde de dolari şi va fi dezvoltat în mai multe etape. Prima presupune instalarea a opt seturi de rachete inetrceptoare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?