Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

A fost descoperit primul film documentar despre Eminescu, Micle și Creangă (VIDEO)

21 apr. 2015,, 18:00   Societate
8761 0

Обнаружен первый документальный фильм об Эминеску, Микле и Крянгэ
Foto: kp.md

Un film de peste 100 de ani a fost descoperit la Arhiva Națională de Filme din România. Acesta prezintă un documentar despre Mihai Eminescu, Veronica Micle și Ion Creangă, notează NOI.md.

Filmul are titlul „Eminescu, Veronica, Creangă” și a fost realizat de Octav Minar în 1914, dar a fost regăsit de către Ion Rogojanu și Dan Toma Dulciu. Pelicula are o durată de 21 de minute și este considerată una dintre cele mai valoroase piese de tezaur.

Documentarul, recuperat și recondiționat integral, este creația Casei de Film „Pathen”, iar imaginea poartă semnătura lui Victor de Bon. Documentarul conține scene lirice, interpretate de artiști profesioniști, iar poemele eminesciene sînt ecranizate artistic, filmate în Italia și Egipt.

Atenția este reținută de imaginile autentice, filmate la începutul veacului trecut, ce pot fi considerate adevărate documente istorice, înfățișînd meleagurile natale ale poetului, diferite fotografii inedite, casa lui Aron Pumnul din Cernăuți, imagini ale Iașului, rudele acestuia, Mormîntul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile lui Eminescu de la Dumbrăveni, Botoșani, din fața Ateneului, fotografiile Veronicăi Micle, Teiul lui Eminescu, Grădina Copou, Mănăstirea Văratec, Mormîntul Veronicăi Micle, rudele în viață ale lui Creangă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?