Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Curtea Constituțională i-a eliberat pe toți funcționarii de controalele anticorupție

17 apr. 2015,, 19:15   Societate
17974 13

Конституционный суд освободил всех чиновников от антикоррупционных проверок
Foto: moldova24.net

Victor Surugiu

Joi, Curtea Constituțională (CC) a emis decizia referitor la sesizarea privind legitimitatea testării judecătorilor la integritatea profesională. Prin formularea neclară și incertitudinea consecințelor, concluziile membrilor CC amintesc vestitul duet al Anei de Austria și al ducelui de Buckingham din filmul pe motivele lui Alexandru Dumas: „Eu nu-m spus „da”, milord… ” – „Dvs. n-ați spus „nu” …”.

În luna februarie, NOI.md a scris despre tentativele corpului de judecători de a torpila aplicarea Legii privind testarea integrității profesionale. Înaintea emiterii verdictului au fost create toate premisele pentru a-i elibera pe funcționari și slujitorii lui Themis de controalele anticorupție, în cadrul cărora mulți dintre aceștia ar fi putut rămîne fără funcții.

Pe de o parte, CC a fost nevoit să demonstreze loialitate față de măsurile anticorupție, asupra aplicării cărora insistă instituțiile europene. Dreptul statului la controlul integrității tuturor angajaților publici este recunoscut incontestabil de majoritatea țărilor europene.

Totodată, în opinia experților, judecătoriii aveau sarcina de a nu admite aplicarea legii în actuala variantă „dură”. În acest scenariu sunt interesați și judecătorii de la Curtea Constituțională: ei, de rînd cu colegii din judecătoriile de jurisdicție generală, ar putea nimeri sub controlul anticorupție.

Această intenție reiese și din denaturarea opiniei Comisiei de la Veneția față de Legea privind testarea integrității profesionale. Organizația „Transparency Internațional – Moldova” a atras atenția asupra faptului că în varianta tradusă în limba de stat și plasată pe site-ul CC a fost introdusă o frază, ce nu există în răspunsul original al Comisiei de la Veneția.

În versiunea originală se vorbește despre existența standardelor europene și internaționale ale procedurilor disciplinare, aplicate față de judecători, cărora trebuie să li se acorde o atenție deosebită. În traducerea publicată de CC această frază sună altfel: „Această lege apare ca un instrument extrem de discutabil, oportunitatea căruia în vederea luptei cu fenomenele de corupţie atât de larg răspândite în sectorul public este discutabilă”.

Experții au acuzat CC de manipularea opiniei publice și de pregătirea către recunoașterea neconstituționalității legii privind testarea integrității profesionale. „Transparency Internațional – Moldova” a difuzat o declarație, în care se vorbește despre teama privind obiectivitatea Curții Constituționale: „Această frază nu numai că a dat o apreciere negativă clauzelor ce ţin de testarea judecătorilor, dar şi a extins-o asupra întregii legi aplicabile mai multor categorii de angajați ai sectorului public, opinia publică fiind indusă în eroare”.

Temerile experților s-au dovedit a fi întemeiate: în final, CC din proprie inițiativă, a depășit limitele sesizării depuse de deputații comuniști și a declarat drept neconstituționale cîteva articole de bază ale legii. În esență, acest fapt a blocat procedurile de bază legate de desfășurarea testelor anticorupție nu doar față de judecători, dar și a tuturor persoanelor cu funcții de răspundere.

CC a interzis testorilor integrității să acționeze în condițiile unui risc justificat, necesare pentru fixarea obiectivă a comportamentului corupt al funcționarului. Au fost reduse considerabil și posibilitățile pentru atragerea atenției demnitarilor supuși testării.

A fost declarată neconstituțională procedura de inițiere a testărilor integrității profesionale și de selectare a demnitarilor. În special, pînă acum, decizia privind desfășurarea controlului nu era comunicată conducerii organului public. După verdictul CC, despre efectuarea testării va trebui informat conducătorul funcționarului bănuit, fapt ce ar putea reduce la zero toate eforturile.

CC a declarat neconstituțional și sistemul de coordonare a testării integrității profesionale. Astăzi, de această direcție răspund Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În aceste instituții sunt coordonatori, care desemnează testatorii pentru fiecare testare. Aceștia la rîndul lor, elaborează planul de acțiuni și raportează rezultatele. În opinia CC, acest mecanism nu corespunde Constituției.

Legea oferea testorilor competențe destul de largi – de la utilizarea camerelor video ascunse pînă la scenariul dării de mită sau altor beneficii în cazul estorcării. Judecătorii de la CC consideră că în Moldova sunt aplicate metode și mijloace ilegale pentru testare și fixarea testelor de integritate profesională.

Totodată, în opinia lor, sunt neconstituționale și prevederile legii privind demiterea obligatorie a funcționarului, care a comis unele încălcări cu caracter corupt, în cazul rezultatelor negative ale testării.

„În urma deciziei CC, desfășurarea testărilor integrității profesionale devine imposibilă, iar procedurile demarate urmează a fi sistate, menționează unul dintre experții noștri. În caz contrar, organul de testare va fi pus în condițiile în care va încălca legea.

Sistemul ar putea funcționa din nou după introducerea modificărilor, ținînd cont de concluziile Curții Constituționale. Însă există dubii că noul mecanism va fi unul funcțional sau că el nu va fi din nou atacat la Curtea Constituțională, cu toate consecințele de rigoare”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?