X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Blocurile electorale sînt obligate înainte de alegerile locale să se înregistreze la CEC

14 apr. 2015,, 09:15   Politică
3518 2

Foto: tv7.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat vineri instrucţiunea de înregistrare a blocurilor electorale pentru a participa la alegerile locale generale din 14 iunie.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale, blocurile electorale, spre diferenţă de partidele politice şi organizaţiile socio-politice, vor fi obligate să se înregistreze la CEC, înainte de a se înregistra la circumscripţii.

Totodată, spre diferenţă de alegerile parlamentare, la cele locale lipseşte censul reprezentativ de accedere în consiliile locale şi raionale.

"Dacă la alegerile parlamentare blocul din două partide trebuia să depăşească pragul de 9%, iar pentru blocul din trei sau mai multe partide - 11%, atunci al alegerile locale nu există restricţii. Concurenţii vor primi mandatele conform voturilor acumulate. Blocul electoral înregistrat poate funcţiona pe întreg teritoriul ţării, nu doar în anumite raioane", a spus reprezentanta CEC, Rodica Sîrbu.

De asemenea, la şedinţa de vineri CEC a acreditat primii observatori naţionali la alegerile din 14 iunie - de la Asociaţia Promo-LEX.

Comisia Electorală Centrală a anunţat despre crearea circumscripţiilor raionale, care urmează a fi formate nu mai devreme de 55 de zile înainte de ziua alegerilor (22 aprilie), şi nu mai tîrziu de 45 de zile (la ultimele alegeri CEC a format 37 circumscripţii electorale - "I"). Participanţii campaniei electorale pot depune documentele pentru participare la alegeri nu mai devreme de 50 de zile pînă la alegeri (27 aprilie), şi nu mai tîrziu de 30 de zile (15 mai). În cazul unităţilor teritorial-administrative de nivelul întîi, legislaţia prevede că crearea acestor urmează a avea loc nu mai tîrziu de 40 de zile înainte de alegeri (6 mai). Din aceeaşi zi se începe acceptarea documentelor de la candidaţii pentru funcţia de primar şi consilieri de primul nivel. Termenul de depunere a documentele nu poate depăşi 30 de zile pînă la alegeri.

Ultimele alegeri locale au avut loc în Moldova pe 5 iunie 2011. În urma scrutinului au fost aleşi 898 primari, 1120 consilieri raionali şi municipali (de al doilea nivel), precum şi 10630 consilieri orăşeneşti şi locali (de primul nivel).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?