X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Icoane, obiecte de cult și cărți rare vor fi la expoziția „A treia zi de Paști” în capitală

13 apr. 2015,, 11:00   Societate
6257 0
Иконы, предметы культа и редкие книги – на выставке «Третий день Пасхи»
Foto:muzeumkomi.ru
În data de 14 aprilie în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi vernisată o expoziție inedită, cu genericul „A treia zi de Paști”, ediția a XVII-a.

Evenimentul va demara la ora 12.00 cu un program de cîntece și obiceiuri pascale, prezentat de formații și cîntareți de folclor. Expoziția în sine va fi vernisată la ora 14.00 și ca fi o colecție ce cuprinde, aproape de-a-ntregul, zona raionului Rezina. Majoritatea exponatelor au fost oferite prin bunăvoința slujitorilor bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului” din satul Cinișeuți, locaș care n-a fost nici o dată în anii de grea pomină și care a reușit să-și păstreze patrimoniul intact.

Expoziția conține icoane, obiecte de cult și cărți rare, datate de la sfîrșitul secolului XVII – începutul secolului XX, impresionînd prin bogăția tematicii și a procedeelor artistice și stilistice.

Inițiată, încă de la sfîrșitul secolului trecut de un grup de etnografi ai muzeului, „Pascala celei de a treia zi” de la MNEIS își atestă longevitatea prin notorietatea exemplarelor de tematică religioasă din cadrul expoziției pascale, dar și prin varietatea exemplelor de ouă încondeiate realizate în cadrul atelierelor care se desfășoară anual în preajma Sfintelor Sărbători de Paște.

Expoziția va fi deschisă pentru public de la 14 aprilie pînă la 3 mai 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?