Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Grecia a plătit o tranşă de 459 de milioane de euro către FMI

10 apr. 2015,, 04:30   Externe
3805 0

Foto: bloomberg.com

După mai multe zile de suspans, Grecia a plătit joi o tranşă de 459 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, însă în lipsa unui acord cu creditorii internaţionali există semne de întrebare cu privire la capacitatea autorităţilor de la Atena de a-şi rambursa datoriile începând cu luna viitoare, informează AFP.

Ordinul de virament pentru 459 milioane de euro a fost dat miercuri Băncii centrale a Greciei, iar plata poate fi considerată oficială începând de joi după-amiază, odată cu demararea programului la sediul FMI de la Washington, a explicat pentru FMI o sursă din apropierea tranzacţiei.

Rambursarea a fost făcută la timp, spre uşurarea creditorilor europeni, după ce o serie de oficiali eleni au sugerat săptămâna trecută că Grecia riscă să intre în incapacitate de plată. În prezent, oficialii de la Atena se străduiesc să ajungă la un acord cu creditorii internaționali pentru prelungirea programului de asistență care i-ar putea permite să beneficieze de alte 7,2 miliarde de euro.

În luna mai, Grecia va avea de rambursat alte 760 milioane de euro către FMI, 320 milioane de euro sub formă de dobânzi și să rostogolească certificate de Trezorerie în valoare de 2,8 miliarde de euro. O reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe este programată a avea loc în data de 24 aprilie. Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis a avertizat că lipsa unui acord final până la finele acestei luni ar putea împinge Grecia în incapacitate de plată și în afara zonei euro.

Poziţia financiară a Greciei rămâne precară chiar dacă miercuri Atena a strâns 1,14 miliarde de euro din vânzarea de certificate de Trezorerie cu scadența la șase luni. Băncile greceşti sunt dependente de finanțarea oferită de Banca Centrală Europeană însă aceasta din urmă nu mai acceptă obligațiuni grecești drept garanție pentru credite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?