Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Creditorii Ucrainei lucrează la un plan de restructurare a datoriilor, fără a modifica principalul

9 apr. 2015,, 19:00   Externe
6091 7

Foto: aif.md

Mai mulți investitori care dețin obligațiuni ucrainene în valoare de 10 miliarde de dolari și-au unit forțele pentru a pune la punct un plan de restructurare a datoriilor Ucrainei care nu va implica o reducere a valorii obligațiunilor, se arată într-un comunicat de presă difuzat, joi, de consilierii financiari și juridici ai grupului creditorilor, transmite Dow Jones Newswires.

Unul dintre cei cinci investitori care formează acest grup este fondul american de investiții Franklin Templeton, care în România este administratorul Fondului Proprietatea. Franklin Templeton este cel mai mare creditor al Ucrainei, în condițiile în care, la finele anului trecut, deținea obligațiuni ucrainene în valoare de patru miliarde de dolari.

'O propunere detaliată este în curs de elaborare de către grup, propunere care oferă Ucrainei sprijinul financiar pe care l-a solicitat fără nicio reducere a principalului datoriei', se arată într-un comunicat transmis, joi, de Blackstone Group International Partners LLP și Weil, Gotshal and Manges LLP, firme care îi consiliază pe creditorii Ucrainei.

La jumătatea lunii trecute, ministrul ucrainean de Finanțe, Natalie Jaresko, a anunțat că autoritățile de la Kiev doresc reducerea obligațiilor financiare ale Ucrainei cu 15 miliarde de dolari. Jaresko a apreciat că restructurarea ar putea include reducerea dobânzilor, prelungirea scadențelor, precum și scăderea nivelului cupoanelor pentru obligațiunile guvernamentale. Tot în luna martie, Fondul Monetar Internațional /FMI/ a aprobat un program de asistență în valoare de 17,5 miliarde de dolari destinat Ucrainei, însă țara vecină va fi nevoită să găsească și alte surse de finanțare externă pentru a-și restructura datoriile și a-și asigura necesitățile de finanțare, estimate la 40 de miliarde de dolari.

Discuțiile cu creditorii internaționali trebuie să se încheie până în luna mai, înainte de prima revizuire a condițiilor de performanță incluse în programul cu FMI. Oficialii Fondului au declarat, recent, că instituția financiară are în vedere un spațiu amplu de manevră atunci când va analiza progresele înregistrate în discuțiile de restructurare, ceea ce ar putea însemna că nu va fi foarte strict cu privire la durata negocierilor. Afectată de conflictul cu rebelii pro-ruși din estul țării, economia Ucrainei ar urma să înregistreze, în acest an, o contracție de 7,5%, după o contracție de 6,9%, anul trecut, iar inflația ar putea ajunge chiar și la 30%, potrivit estimărilor Băncii centrale a Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?