X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Un alt proiect de completări la Codul audiovizualului

8 apr. 2015,, 13:30   Societate
2955 0
Foto: ria.ru
Platforma civică "Dreptate şi Adevăr" (DA) a prezentat propriul proiect de lege cu privire la operarea modificărilor al Codul audiovizualului. Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", reprezentanţii platformei au spus că "documentul are drept scop ameliorarea reală a situaţiei din acest domeniu, nu protejarea oligarhilor".

"Am considerat necesar să elaborăm un proiect de lege propriu, deoarece deputaţii, prin proiectul lor, au îndeplinit comanda oligarhului Vlad Plahotniuc. Iniţiativa legislativă a deputaţilor din PLDM şi PDM are drept scop nu protejarea spaţiului mediatic din Republica Moldova, ci protejarea intereselor lui Plahotniuc şi ale posturilor sale de televiziune", a spus unul dintre liderii platformei, jurnalistul Vasile Năstase.

Potrivit lui, proiectul de lege prezentat este elaborat pentru soluţionarea problemelor din domeniul audiovizualului. Printre care: asigurarea securităţii informaţionale şi stoparea propagandei ruseşti la posturile de televiziune din Moldova; asigurarea pluralismului de opinie; reglementarea în domeniul selectării contorului auditoriului, care va desfăşura calcule obiective; includerea în pachetele operatorilor de televiziune prin cablu a cel puţin 70% difuzate în limba română.

"Vom introduce propuneri concrete pentru realizarea acestor măsuri. Proiectul de lege propus de deputaţi ar fi dus la închiderea a peste jumătate din posturile TV. A fost făcut în interesele posturilor TV ale lui Plahotniuc, atunci cînd noi promovăm interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi. Adoptarea acestui proiect va proteja societatea de propaganda rusească, precum şi va asigura libertatea reală a jurnaliştilor şi difuzorilor", a spus jurnalista Angela Aramă.

Juristul Andrei Năstase a menţionat că "autorităţile aplică legea selectiv şi aceasta este scopul proiectului de lege propus de deputaţi".

"Iniţiativa legislativă a deputaţilor Ţuţu, Streleţ, şi altora este orientată concret împotriva posturilor de televiziune Jurnal TV, ProTV şi TV7. Totodată, nu vizează alte posturi TV, care există din contul banilor furaţi de oligarhi din bănci", a menţionat Năstase.

El a relatat că iniţiativa legislativă conţine, de asemenea, prevederi despre modificarea ordinii de desemnare a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi Consiliului de abservatori al companiei publice Moldova-1.

"Actuala procedură de selectare, prevăzută de legislaţie, nu este rea, dar nu funcţionează. Acum oligarhii Plahotniuc şi Filat la direct îşi desemnează reprezentanţii în aceste organe. Este necesar de modificat procedura, ca membrii CCA să nu mai fie servili regimului oligarhic", a subliniat Năstase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?